Sarajevo, 30.-31.03.2016.

U organizaciji  FAMA Metodologija i partnerstva sa Kulturom sjećanja (Galerija 11/7/95), bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, u sarajevskom kinu Meeting Point sudjelovao je na Javnom času “Srebrenica mapiranje genocida i postgenocidno društvo – Pogled iz 2016. Slučaj BiH“. U okviru ovog alternativnog edukacijskog modela proizišlog iz projekta «Škola znanja»,  prikazana je  i dokumentarna animacija «Srebrenica-mapiranje genocida», koja u tridesetosam minuta rekonstruirala kronologiju  srebreničkog genocida u julu 1995. Nakon Oxforda, Zagreba i Beograda, ovaj jedinstveni događaj ima za cilj transformaciju edukacije o ratu, genocidu i urbanom/građanskom/kulturnom otporu.

Osim Stjepana Mesić, učešće u raspravi sudjelovali su  profesorica sigurnosti na Univerzitetu u Sarajevu, dr. Edina Bećirević, novinar, diplomata i publicista, Zlatko Dizdarević, društveno-politička aktivistkinja, dr. Svjetlana Nedimović, dok je moderatorica javnog časa bila Ines Tanović.
U svom izlaganju prisutnoj publici koju su većinom činili mladi ljudi, Stjepan Mesić je naveo da sjećanja koja danas imamo nisu na bazi onoga što se desilo nego na bazi interpretacija. “Upravo vi mladi morate znati da se iste stvari mogu opet desiti ako ne shvatite zašto se i kako desio rat. Zbog toga je jako bitno reći što se dogodilo i zašto se dogodilo. Na ovakvim skupovima možete saznati pravu istinu, a ne budete li postavljali prava pitanja, nećete moći doći do prave istine“, rekao je Mesić te se zahvalio organizatorima na pozivu.

U Sarajevu Predsjednik se sastao s brojnim uglednim ljudima iz politike i gospodarstva te dao intervju brojnim novinarima. Također Mesić se sastao i sa britanskim veleposlanikom Nj.E. Fergusonom na njegovo traženje s kojim je ostao duže na razgovoru.