Shenzen, 17.04.2011.

Aktivnosti u gradu Shenzenu

 

U južnokineskom gradu Shenzenu bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, posjetio je najveću kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei. Riječ je o gigantu koji u svjetskim okvirima zapošljava 110.000 ljudi, a u svojoj središnjici u Shenzenu više od 30.000. Huawei je pravi grad u gradu, razmješten na nekoliko međupovezanih lokacija i opremljen – uz proizvodne pogone – golemim potpuno automatiziranim skladištima, centrom za izobrazbu kadrova – ne samo svojih, stambenim jedinicama za namještenike i vlastitom bolnicom.

 

Predsjedniku Mesiću predočeni su najmoderniji proizvodi Huaweija, a informiran je i o tome da tvrtka, koja već nekoliko godina ima predstavništvo u Zagrebu, ulazi i na hrvatsko tržište. Bivši predsjednik je sugerirao da se razmisli o mogućnosti otvaranja jednog proizvodnog pogona Huaweija u Hrvatskoj, i to još prije njezinog ulaska u EU.

 

Prije odlaska u grad Yangzhou, bivši predsjednik RH, razgledao je muzej grada Shenzena, gdje je upoznat s impresivnim razvojem toga 15-milijunskog grada koji je prije samo trideset godina još bio neugledno ribarsko selo.

 

U gradu Yangzhou, bivši hrvatski predsjednik otvorit će u ponedjeljak memorijalni muzej Marka Pola.