Slavonski brod, 15.03.2013.

Predstavljanje knjige "Bosna i Hercegovina od Daytona do Bruxellesa"

U Slavonskom Brodu predstavljena je 15. ožujka 2013. knjiga "BiH od Daytona do Bruxellesa“, autora Šerifa Isakovića i (pokojnog) Ive Križanovića. Knjigu su u zgradi Brodsko-posavske županije predstavili bivši Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, dr. fra Luka Markešić i mr.sci. Ante Nikolaš.
Riječ je o zbirci kolumni i tekstova što su ih dvijica autora, nekadašnji čelnici Zajednice povratnika Bosanske Posavine u razdoblju od 1995. do 2011., objavljivali u lokalnom tjedniku „Posavska Hrvatska“.
Predstavljajući knjigu bivši je hrvatski Predsjednik podsjetio na to da je Predsjednik Tuđman tvrdio kako svijet želi podjelu Bosne i Hercegovine, te na toj tvrdnji zasnivao ono što je nazivao politikom zaštite hrvatskih interesa u susjednoj državi. „Kao što znate“, rekao je Predsjednik Mesić, „jedni su osnovali Herceg-Bosnu, a drugi Republiku Srpsku. kao rezultat pritisaka na Hrvatsku, tzv. Hrvatske republika Herceg-Bosna je nestala, ali Republika Srpska je ostala. To, međutim, neće ostati zauvijek.“
Predsjednik Mesić je naglasio kako je Bosna i Hercegovina uvijek bila jedna cjelina, jedan entitet - od vremena bosanskih kraljeva, preko razdoblja turske i austrijske vlasti, sve do prve i druge Jugoslavije. Dodao je kako je susjedna zemlja tek danas na umjetan način i zahvaljujući genocidnoj politici podijeljena, naglašavajući da je takvo stanje na dugi rok neodrživo „jer Europa i svijet to neće dopustiti.“
Bivši hrvatski Predsjednik smatra kako je arhitektura prostora jugoistočne Europe definitivno završena, te da više nema promjene granica, „iako se svaki dan u samoj BiH javljaju oni koji kažu da su protiv te zemlje“.
Predsjednik Mesić je upozorio da bi međunarodna zajednica takvima morala odgovoriti da onaj tko ne priznaje Bosnu i Hercegovinu ne može ni biti na državnim pozicijama u njoj, dodajući na kraju kako bi prikladniji naslov knjige za koju je napisao i predgovor bio "Bosna i Hercegovina od uvijek pa zauvijek".