Tuzla, 28-29.06.2011.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, posjetio je 28. i 29. lipnja 2011. Tuzlu (BiH), gdje su mu domaćini bili općina Tuzla, Solana Tuzla, Kantonalna privredna komora, te Univerzitet u Tuzli.

 

        Dočekan je uz ocjenu da je najdraži gost i prijatelj Bosne i Hercegovine. Neposredni povod njegovoga dolaska bila je promocija knjige „Doba ekonomske diplomacije“ koju je napisao zajedno sa dr Jasnom Plevnik. Tom je prigodom rektor Halilović iznio tezu kako je hrvatski predsjednik razvio vlastitu političku doktrinu, čija glavna odlika da u političkom djelovanju uvijek na prvo mjesto postavlja opstanak i interes čovjeka, sazdan na etičkim principima.

 

        Razgovorima u općini Tuzla nazočio je, uz sadašnjeg načelnika Jasmina Imamovića i ratni načelnik grada Selim Bešlagić. Načelnik Imamović izrazio je zahvalnost Stjepanu Mesiću zbog njegova odnosa prema Bosni i Hercegovini kako prije, tako i sada, ali i zbog beskompromisnog stava prema Miloradu Dodiku, jer – kako je rekao – „na ovim se prostorima na  rukovanje s Dodikom  gleda sa strahom“

 

        U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzle bivši hrvatski Predsjednik susreo se s gospodarstvenicima Tuzlanskog kantona  na čelu sa predsjednikom Nedretom Kikanovićem.  Opisujući sebe kao „aktivnog umirovljenika skromnijeg utjecaja“, izrazio je spremnost da pomogne u naporima za poboljšanje suradnje između gospodarstvenika s hrvatske i BiH strane, kao i njihovog mogućeg nastupanja na trećim tržištima. 

 

         Prigodom posjeta Solani Tuzla, gdje je iznimno srdačno dočekan, g. Mesić je svečano pustio u rad  novi pogon, a obraćajući se zaposlenicima između ostaloga rekao, kako je dobro upravljanje pola uspjeha, te kako se treba boriti, mada je to u postojećim uvjetima teško, za održavanje proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.