Višnjan, 31.01.2014.

Posjeta bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Visokoj poslovnoj školi u Višnjanu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, posjetio je Visoku poslovnu školu u  Višnjanu, u četvrtak, 30.01.2014.  Prilikom posjeta susreo se sa profesorima Visoke poslovne škole Višnjan, dekanom Zdenkom Tomčićem, županom Valterom Flegom i načelnikom Milanom Dobrilovićem, te sa studentima visoke poslovne škole Višnjan. 
Susret sa studentima bio je istog dana gdje gospodin predsjednik Mesić održao i prigodno predavanje studentima. Na konferenciji za tisak Predsjednik Mesić je istakao da teme o kojima se razgovaralo za vrijeme današnjeg posjeta je povezivanje lokalne zajednice, gospodarstva i obrazovanja kako bi se podigla kvaliteta i ojačalo gospodarstvo.  Razgovarali smo o oblasti za koje Hrvatska ima potrebe, a to je turizam, tu možemo učiniti još znatno više i treba angažirati sve one koji u tome mogu sudjelovati. To je orijentacija naše diplomacije i oni trebaju prihvatiti da su u funkciji gospodarske diplomacije, jer ono što je trebalo napraviti za hrvatske poslove, oni su napravili. Hrvatska je sada u EU-u i treba pomoći našem gospodarstvu da izađe na tržište i bude prepoznato, a da bi došli kod nas, investitore moramo animirati, kazao je Mesić.
Osvrnuo se na europsku regulativu, i kako je rekao, prepreke koje je potrebno proći za strane investitore da bi se dobila hrvatska putovnica, što bi se trebalo omogućiti nekome tko dolazi s investicijama, ulaže i turizam i gospodarstvo i ulaže više od milijun i više eura. Trebalo bi, smatra Mesić, napraviti da netko tko ulaže u Hrvatsku ima i privilegiju, tu se istina, mogu dogoditi i neželjeni gosti, ali zato je tu pravosuđe i drugi nadležne institucije, kazao je bivši predsjednik. Ja sam zato da se ponovno ovakve škole povežu s institutima, ministarstvima obrazovanja u drugim zemljama koje će slati svoje studente kod nas na školovanje, ali to se mora na državnom nivou rješavati. Nekada smo kod nas školovali ljude u raznim oblastima, za medicinu, farmaciju, podsjetio je Mesić.