Yangzhou, 18.04.2011.

Posjeta Yangzhou

 

Bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, svečano je otvorio muzej Marka Pola u kineskom gradu Yangzhou. Kineskim dužnosnicima bilo je toliko stalo da upravo predsjednik Mesić otvori taj muzej, da su ceremoniju pomaknuli za jedan dan kako bi se uklopila u program njegovog boravka u NR Kini što je bio određen datumima održavanja Boao foruma i njegova predavanja u Kineskom narodnom institutu za međunarodne odnose u Pekingu.

 

Pozdravljajući prisutne, bivši hrvatski predsjednik izrazio je iznimno zadovoljstvo što može otvoriti muzej posvećen svjetskom putniku porijeklom iz Hrvatske koji je Kinu otvorio Europi, ali je i svojim zapisima probudio interes Europe za Kinu.

 

Prije otvaranja muzeja, predsjednik Mesić obišao je trgovačku ulicu u staroj jezgri grada, kao i hotel uređen tako da do maksimuma poštuje povijesna zdanja u kojima je smješten, pružajući u isto vrijeme gostima sav komfor primjeren današnjem vremenu.

 

Tijekom poslijepodneva, bivši Predsjednik RH razgledao je brodićem slikovito Zapadno jezero, a u Parku milijun ruža prisustvovao je – kao jedan od počasnih gostiju – otvaranju Međunarodnog gospodarskog, trgovinskog i turističkog sajma kao i izložbe cvijeća. Dao je i intervju predstavnicima hrvatske redakcije Međunarodnog kineskog radija.

 

Peti dan boravka u NR Kini, predsjednik Mesić završio je sastankom i večerom što su je u njegovu čast dali čelnici grada i Partije.

 

Yangzhou, grad poznat uz ostalo i po tome što je njime tri godine upravljao Marko Polo, obilježit će godine 2014. dvije tisuće petsto godine postojanja.