Zagreb, 01.08.2011.

Izjava bivšeg predsjednika Republike Hrvatske o vraćanju benediktinske imovine u Istri svom redu u Italiji.

 

 

 

                           IZJAVA ZA JAVNOST

 

         Kao čovjek koji je punih deset godina bio na čelu hrvatske države i koji je – temeljem Ustava – predstavljao Hrvatsku u zemlji i u inozemstvu, smatram se pozvanim iznijeti svoje stanovište o zahtjevu Vatikana da se imovina benediktinaca u Istri vrati benediktinskome redu u Italiji, odnosno da se tome redu isplati enormna odšteta, pozivanjem na Zakon o vraćanju imovine oduzete u vrijeme komunističke vladavine.

 

         Podsjećam da je odšteta za tu konkretnu oduzetu imovinu u vrijeme Jugoslavije regulirana, odnosno isplaćena na osnovi Osimskih sporazuma, pa postavljanje ponovnog zahtjeva za odštetom, odnosno pozicioniranje Vatikana iznad Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ništa drugo nego slabo prikriveni pokušaj revidiranja, odnosno poništavanja Osimskih sporazuma koji su bili i ostaju osnova hrvatsko-talijanskih odnosa. Podsjećam također i na ishitrenost i nepromišljenost pojedinih odredbi spomenutoga Zakona o vraćanju imovine oduzete u vrijeme komunističke vladavine, kao i na to da je hrvatska država bez ikakvog razloga i pravnog utemeljenja, a navodno na osnovi toga zakona – uz ostalo – vraćala i crkvenu imovinu oduzetu u vrijeme austrijskog cara Josipa II (pavlini!).

 

         Napokon, izražavam iznenađenje zbog izostanka trenutnog, jasnog i odlučnog odgovora na zahtjev Vatikana od strane vrha Države i Vlade, kao i od strane oporbe koja pretendira na pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima.

 

         U pitanju su načela na kojima smo godinama gradili našu vanjsku politiku prema susjednoj Italiji, kao i vitalni interesi Republike Hrvatske. Od tih se načela ne smije odstupati, niti se smije nasjesti tome da su u osnovi političke pretenzije zaodjevene u vjersko ruho. Činjenica da je zahtjev Vatikana došao u osjetljivom trenutku uoči potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom nije, ne može i ne smije biti opravdanje za bilo kakvo taktiziranje, ili zanemarivanje hrvatskih nacionalnih interesa.

 

 

 

 

 

                                                    Stjepan Mesić