Zagreb, 07.12.2020.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovao je na globalnom video konferenciji povodom proslave Nove godinu u okviru 17 plus 1 u Kini, u gradu Kunshanu u pokrajini JIangsu. Zbog pandemije predsjednici država nisu bili u mogućnosti doći na predmetnu konferenciju te je održana preko videa koji je emitiran u posebnom dijelu programa. Organizator događanja CHINA-CEEC. Tema konferencije Stanje u 2020. u pozadini epidemije, suradnja 17 plus 1 i očekivanje za 2021. Isti govor prenijelo je i nekoliko novinskih kuća kao i Kinesko Veleposlanstvo u Zagrebu.

 

Tekst donosimo u cijelosti

Ova godina je bila drugačija od svih, teška  za Kinu i za Europu, koja se na žalost još uvijek suočava s  drugim valom pandemije. Kina  je odlično obavila posao u prevenciji i kontroli COVID-19 i  sada je kao jedina velika rastuća ekonomija preuzela vodstvo u gospodarskom oporavku  svijeta od pandemije Kovid-19. Sjetimo se Kina je i 2008. u doba globalne financijske, krize pomogla svijetu da se brže ekonomski oporavi.

Suradnja u okviru „17 plus jedan“ i „Jedan pojas jedan put je nastavljena u 2020.  godini i svi partneri imali su od toga koristi. Ali, ove godine u središtu suradnje bile su zdravstvene konferencije koje su pokazale da  javno zdravstvo i čuvanje zdravlja naroda ovisi  o suradnji ali i o  izgradnji fizičke infrastrukture i digitalne povezanosti. Stoga  izgradnja" digitalnog puta svile “kao i zdravog puta svile ostaje važan cilj  u 2021. godini.

Želja mi je da Kina ne smanji zajmove za „17 plus jedan“ i „Jedan pojas jedan put“ kako bi se osigurala budućnost projekta i jačala suradnja kao nužna komponenta gospodarskog oporavka nakon korone. Očekujem više mjera koje će olakšati putovanja i prijevoz tereta između Kine i Europe kad se poboljšaju uvjeti pandemije.

Za mene prioritet  ima ona vanjska politika koja može na pozitivan način promijeniti živote ljudi.  „17 plus 1“ suradnja i Jedan  pojas, jedan put imaju takve ciljeve i zato aktivno  podržavam te dvije kineske inicijative od  njihovog početka.

Predsjednik Kine Xi Jinping  nedavno  je svijetu poslao podršku ohrabrenja izjavom da Kina  ostaje predana izgradnji „Zajednice zdravih naroda"  i multilateralizma.

Zato, gledajući u budućnost, vjerujem da će u 2021.  bit će još više prostora za suradnju između Kine, Europe i Amerike te da će oslabiti snage protekcionizma i unilatralizma i koje su do sada proizvodile nestabilnost.

Kina  je pojačala politike u pravcu jačanja  multilateralizma sa svojim susjedima, Europom i SAD-om. Nedavno je pod vodstvom Kine potpisan Regionalni sveobuhvatni  ekonomski sporazum o slobodnoj trgovini između azijsko pacifičkih  država,  a nadam se da će do kraja ovo godine biti zaključeni pregovori o  ulaganju između EU-a i Kine. To bi bio veliki napredak u odnosima.

Hrvatska visoko cijeni prijateljstvo Kine i nada se produbljivanju bilateralne suradnje u područjima zelene i digitalne ekonomije.

 

Prilažemo link govora predsjednika Mesića i stranicu Veleposlanstva http://hr.china-embassy.org/chn/dssghd/t1838111.htm