Zagreb, 10.06.2011.

Izjava bivšeg Predsjednika RH, g. Stjepana Mesića povodom zaključivanja pretpristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u EU.

 

    

 

     Izjava Europske komisije, mada očekivana, vrlo je dobra vijest koju iskreno pozdravljam. Zaključivanje pristupnih pregovora ključni je korak na putu zemlje-kandidata do punoga članstva u Europskoj uniji.

 

         Želim podsjetiti da je u slučaju Republike Hrvatske taj put trajao dugo, usuđujem se reći i predugo, prije svega zato što na našoj strani godinama, usprkos onome što se javno govorilo, nije bilo ni spremnosti, ni političke volje da se doista krene europskim putem, drugim riječima: da se europeizira Hrvatska. Prijelomni je trenutak nastupio godine 2000. i tek od izbora te godine, predsjedničkih i parlamentarnih, Republika Hrvatska kreće prema Europi koja se ujedinjuje, i to kreće ne samo deklarativno. No, ni tada ne bez problema i prepreka što su ih postavljale one snage na našoj političkoj sceni kojima je u interesu izolirana Hrvatska u kojoj će i dalje moći carevati kriminal i korupcija, a demokracija neće biti funkcionirajući sustav, nego samo riječ.

 

         Upravo na dan kada nam Europska komisija otvara vrata prema Uniji valja na to podsjetiti, jer će sada biti i previše onih koji će sebi, bez imalo osnove i razloga, pripisivati u zasluge što je Hrvatske zaključila pristupne pregovore.

 

         I treba reći još nešto: ovime posao nije završen. Predstoji nam da s jedne strane uvjerimo našu javnost kako je članstvo u EU zaista u najboljem interesu Hrvatske i svih njezinih građana, te kako su ti interesi na pravi način zastupani i branjeni u pristupnim pregovorima. S druge strane, moramo 27 zemalja-članica Unije uvjeriti u to kako je ocjena Europske komisije na mjestu i kako smo zaista dorasli tome da im se pridružimo u svojstvu punopravnoga člana. Ni jedno, ni drugo neće biti lak i jednostavan zadatak.

 

         Dakle, koliko god imamo razloga za veselje i zadovoljstvo, nikakvoj euforiji nema mjesta. Pred nama je još velik posao kojemu treba prići ozbiljno i s krajnjom odgovornošću. Svaka Vlada Republike Hrvatske, ali i svaki naš građanin, toga moraju biti svjesni.

 

 

 

U Zagrebu, 10. lipnja 2011.         Stjepan Mesić