Zagreb, 14.09.2011.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, boravit će od četvrtka, 15., do ponedjeljka 20. rujna o.g. u Narodnoj Republici Kini. Bit će jedan od počasnih gostiju na Festivalu hrvatske fine kuhinje i prigodom otvaranja međunarodnog West Lake festivala.

 

Festival hrvatske fine kuhinje, manifestacija koja će nedvojbeno pojačati ionako sve veći interes Kineza za posjet Hrvatskoj, održava se u gradu Hangzhou. Otvaranju što će biti upriličeno u Merchant Marco Hotelu, nazočit će uz bivšeg hrvatskog Predsjednika, veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, Ante Simonić, predstavnici gradske vlasti gradova Hangzhou-a, Yangzhoua i Ningboa, predstavnici ureda za turizam pokrajine Zhejiang i predstavnici ureda za turizam grada Hangzhou-a, te vodeći predstavnici pisanih i elektronskih medija iz grada Hangzhoua.

Glavni hrvatski kuhar ponudit će gostima specijalitete hrvatske kuhinje, a večera će biti praćena izvedbom tipične glazbe iz Hrvatske.

West Lake festival održava se na Jezeru tisuću otoka. Nakon svečane priredbe i banketa Predsjednik Mesić sastat će se s gradskim i pokrajinskim dužnosnicima u Velikoj palači naroda provincije Zhejiang.

Očekuje se da će bivši hrvatski Predsjednik za vrijeme boravka u Narodnoj Republici Kini s domaćinima razgovarati u prvome redu o perspektivama daljeg razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja, te jačanja turističke razmjene, a kineski su mediji izrazili interes za intervjue s njime ne samo o pitanjima bilateralne suradnje.