Zagreb, 14.12.2010.

Bivši predsjednik Republike, g. Stjepan Mesić, primio je – na njihov zahtjev - u odvojene posjete ambasadore Izraela, Španjolske i Egipta.

 

Španjolski veleposlanik Manuel Salazar koji za nekoliko dana napušta Hrvatsku, podsjetio je kako je u Hrvatskoj proveo pet godina kojih će se uvijek sjećati, a od toga su četiri godine bile u mandatu predsjednika Mesića. Rekao je kako je zadovoljan onime što je mogao učiniti za razvoj španjolsko-hrvatskih odnosa, a naglasio je i ulogu svoje zemlje u pomaganju Republici Hrvatskoj da se uključi u euro-atlantske integracije. Na veleposlanikov poticaj, bivši je predsjednik Republike iznio svoje viđenje sadašnjeg stanja u Hrvatskoj, precizirajući kako je ambasador Salazar nastupio svoju dužnost u vrijeme kada se o pravnoj državi uglavnom govorilo, a napušta je u trenutku kada ta država očito počinje funkcionirati. Dotičući se situacije u vezi s bivšim premijerom Sanaderom, g. Mesić je rekao kako ga je pokušavao svesti u okvire njegovih ustavnih ovlasti, ali – bez uspjeha. „U Sanaderovo vrijeme Hrvatska je, slično kao i u vrijeme rata, imala dvije linije zapovijedanja. Jedna je išla preko legalnih državnih organa, a druga preko „komesara“ koje se ciljano postavljalo na određene ključne položaje u politici i gospodarstvu“, dodao je bivši Predsjednik.

 

Veleposlanik Države Izrael, Yossi Amrani, opširno je izvijestio o dostignutom stupnju izraelsko-hrvatskih odnosa, kao i o stanju na Bliskome istoku viđenom iz izraelske perspektive. Naglasio je kako su bilateralni odnosi u posljednjih godinu i po u stalnome usponu, što je i posljedica činjenice da je izraelska vanjska politika počela izražavati jači interes za regiju i pojedine zemlje u njoj. Kao potvrdu te teze naveo je podatak da od danas u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova djeluje posebni odjel koji se bavi Jugoistočnom Europom. Što se tiče stanja na Bliskome istoku, veleposlanik ocjenjuje da stvari stagniraju, da nema napretka u pregovorima, kako zbog toga što postoji tendencija da se rezultati pregovora prejudiciraju – što ih čini besmislenima - tako i zbog podijeljenosti palestinskog korpusa na dio u Gazi koji je pod vlašću Hamasa i dio na Zapadnoj obali Jordana koji se – kako je rekao – gospodarski razvija i zapravo već funkcionira kao država, mada samostalnost nije proglasio. Bivši predsjednik Republike naglasio je kako će se do rješenja u konačnici morati doći pregovorima, dodajući da bi bilo pogrešno da bilo koja strana uđe u pregovore s idejom da će ostvariti sve svoje ciljeve. „Kompromis je nužan i obje strane na njega moraju biti spremne“, precizirao je g. Mesić.