Zagreb, 16.05.2013.

Sastanak s kubanskim veleposlanikom

​Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, primio je – na njegov zahtjev – novog veleposlanika Kube, Juana Carlosa Marsada Aguilera. Ambasador Kube koji ima sjedište u Beču, ali je akreditiran i u Hrvatskoj, prenio je Predsjedniku Mesiću srdačne pozdrave Predsjednika Raoula Castra, izražavajući zadovoljstvo što se može susresti s bivšim hrvatskim Predsjednikom koji je u vrijeme svojega mandata dva puta boravio na Kubi – jednom na summitu nesvrstanih zemalja, a potom u službenom posjetu.
​Veleposlanik Aguilera je kao osnovni zadatak i cilj kojemu teži kao predstavnik svoje zemlje u Hrvatskoj, naveo intenziviranje odnosa između dviju zemalja na svim područjima, od političkih, preko gospodarskih do kulturnih. Pozdravio je skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, izražavajući uvjerenje da će nakon toga Kuba imati prijatelja i u redovima Unije. Podrobnije je govorio o aktualnoj politici kubanskih vlasti, napominjući da se sve više pozornosti pridaje privatnom sektoru.
​Bivši predsjednik Republike zahvalio je na pruženim informacijama, prisjetio se svojega službenog posjeta Kubi, te zamolio ambasadora Aguilera da prenese njegove pozdrave predsjedniku Raoulu Castru. Složio se s time da valja jačati odnose dviju zemalja, osobito naglašavajući da Hrvatska, doduše, uskoro ulazi u Evropsku uniju, ali da to ne znači kako će prekidati, ili slabiti odnose sa zemljama izvan Europe.
​Susretu je prisustvovala i treća tajnica kubanske ambasade, prof. dr. Maiky Diaz Perez.