Zagreb, 22.11.2010.

SUSRET S BIVŠIM ČELNIKOM MISIJE UNDP U HRVATSKOJ

 

Bivši predsjednik Republike, g. Stjepan Mesić, primio je indijskog diplomatu Kishore Mandiana, koji sada radi u Kabinetu glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda, a na početku predsjedničkog mandata g. Mesića bio je na čelu misije Programa za razvoj UN u Republici Hrvatskoj.
 

U duljem vrlo srdačnom razgovoru bilo je riječi o razvoju prilika u Hrvatskoj i stanju u regiji.
 

G. Mandian koji boravi u privatnom posjetu Hrvatskoj, osobito se zanimao za dojmove predsjednika Mesića poslije njegovoga jednotjednoga boravka u Kirgistanu, kamo je otputovao kao savjetnik tamošnje misije UNDP. Naglasio je kako su znanje i iskustvo bivšeg hrvatskog predsjednika i dalje potrebni, u ovome konkretnom slučaju, u središnjoj Aziji za koju je indijski diplomat rekao kako je voli nazivati „azijskim Balkanom“.
 

Uz ocjenu kako je predsjednica Roza Otumbaeva kompetentna i kako ima legitimitet, bivši hrvatski predsjednik je rekao da se u Kirgistanu u narednom razdoblju mora nastaviti proces individualizacije krivnje, te da se naglašeni nacionalizam u kojemu – po prirodi stvari – ima mjesta samo za jednu naciju, treba zamijeniti s patriotizmom u kojemu se mogu naći svi građani Kirgistana.
 

Uz g. Mandiana razgovoru u Uredu bivšeg predsjednika RH prisustvovali su i stalna koordinatorica aktivnosti Ujedinjenih naroda i šefica misije UNDP u Hrvatskoj, Louisa Vinton, te njezin zamjenik Alessandro Fracassetti.