Zagreb, 25.01.2011.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, primio je uglednog austrijskog diplomatu i nekadašnjeg Visokog izaslanika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Wolfganga Petritscha.

 

Razgovorom je dominirala situacija u susjednoj državi, pri čemu je g. Mesić naglasio kako nadogradnjom Daytonskog sustava treba omogućiti da BiH konačno profunkcionira kao svaka normalna pravna država. Dodao je da se valja suprotstavljati onima koji su kao svoj cilj proklamirali rušenje jedinstvene države BiH, što nije ništa drugo, nego realiziranje drugim sredstvima onoga što je svojedobno Slobodan Milošević nastojao ostvariti ratom i ratnim zločinima.

 

I Predsjednik Mesić i Wolfgang Petritsch složili su se da bi poruka službenoga Beograda koja bi bila na tragu onoga što je bivši hrvatski predsjednik svojedobno poručio Hrvatima u BiH, a koja bi Srbima u BiH nedvojbeno rekla kako je njihova domovina BiH, te kako svoju politiku moraju kreirati u BiH, značajno pomogla stabiliziranju prilika u susjednoj državi.

 

Ugledni austrijski diplomat zanimao se i za razvoj prilika u Hrvatskoj, posebno u kontekstu parlamentarnih izbora što se očekuju potkraj ove godine. Dotakao se i „slučaja Sanader“, naglašavajući kako će Europska unija na temelju hrvatskog djelovanja kako u tome slučaju, tako i uopće u borbi protiv korupcije, procjenjivati zrelost hrvatskoga pravosuđa.