Zagreb, 25.01.2011.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, primio je izaslanstvo nevladine udruge Perigeo International.

 

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, primio je izaslanstvo nevladine udruge Perigeo International koja se bavi promicanjem kulturnih i humanitarnih projekata i radi na razvijanju kulturnih i institucionalnih veza među državama. Perigeo International koji ima sjedište u Italiji, ali je inicirao i proces registriranja u Hrvatskoj, za sada je aktivan u Italiji, Etiopiji, Somaliji, Nepalu, Cipru i Hrvatskoj.

 

Izaslanstvo u kojemu su bili direktor Gianluca Frinchillucci i predsjednica Upravnog odbora Marija Herceg, a pratio ih je rektor sveučilišta u Galkayou, glavnom gradu somalijske savezne države Puntland, obavijestilo je g. Mesića o projektu „Muzeji bez granica“ što ga Perigeo International realizira u Somaliji, a koji bi – uz pretpostavku suradnje muzeja iz Hrvatske – mogao rezultirati time da u novome Etnografskom muzeju u Puntlandu bude uređena i Soba hrvatske kulture.

 

Također su izvijestili i o namjeri da – uz pomoć nadležnih institucija – sastave talijansko-hrvatski tim liječnika koji bi otputovao na dva tjedna u Puntland, gdje bi u bolnici glavnog pokrajinskog grada Galkayoua obavio složenije medicinske zahvate.

 

Rektor sveučilišta u Galkayou, prof. Mohamed Jama, liječnik – neurokirurg, naglasio je kako je svrha posjeta izaslanstva Zagrebu da ispita mogućnosti ponovnog uspostavljanja, odnosno obnavljanja odnosa na mnogim područjima, kakvi su postojali između Somalije i Hrvatske u vrijeme bivše Jugoslavije. Podsjetio je tom prilikom i na činjenicu da je tada velik broj studenata iz Somalije studirao na Zagrebačkome sveučilištu.

 

Bivši Predsjednik Mesić obećao je da će – u sklopu svojih mogućnosti – nastojati pomoći aktivnosti udruge Perigeo International, te je sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog da postane njezinim članom.