Zagreb, 26.05.2011.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, susreo se 26. svibnja 2011. sa skupinom od šesnaest njemačkih novinara, članova Berlin Press Cluba. Skupina boravi u Hrvatskoj u završnoj fazi pregovora o njezinom uključenju u Europsku uniju i njezini će članovi u medijima koje zastupaju – tiskanim i elektronskim – izvijestiti o stanju u Hrvatskoj, te o atmosferi i očekivanjima od ulaska u EU.

         U vrlo otvorenom i prijateljskom razgovoru koji je započeo kratkim uvodnim izlaganjem Predsjednika Mesića o genezi stanja u regiji, a potom je nastavljen dvosatnim pitanjima i odgovorima, obuhvaćena je široka paleta tema – od ocjene rada sadašnje Vlade, sudbine bivšeg premijera, podrške drugim zemljama regije na njihovom putu u ujedinjenu Europu i potrebi da i one ispune iste kriterije koje je ispunila Hrvatska, pa do trenutnih aktivnosti bivšeg Predsjednika.

         Predsjednik Mesić izrazio je snažnu podršku projektu ujedinjenja Europe i hrvatskoga ulaska u EU, dodajući da će Hrvatska – kao članica – moći utjecati i na to da se unutar Europe provedu reforme koje se ukazuju nužnima. Ponovio je svoje poznato stanovište kako ne treba robovati datumima, ni što se tiče završetka pregovora, ni ulaska u EU. „Najbitnije je da Hrvatska u ujedinjenu Europu uđe potpuno spremna, da bude komplementarna ostalim članicama. Hoće li to biti godinu dana prije, ili godinu dana kasnije, najmanje je važno“, rekao je bivši predsjednik Republike.

         Iznio je procjenu da će se Vladu na predstojećim izborima u prvome redu procjenjivati po tome je li uspjela pokrenuti gospodarstvo, te dodao da na tome području ne primjećuje bitne pomake.

         Odgovarajući na pitanje o vlastitoj ulozi, precizirao je da nije prisutan ni u stranačkom životu, ni u operativnoj politici, ali na javnoj sceni jest i ostat će, iznoseći svoje poglede na pojedina pitanja što su od interesa za hrvatsku javnost. Njemački novinari ocijenili su da je susret s bivšim predsjednikom Republike bio prikladni vrhunac i završetak političkih razgovora što su ih imali tijekom boravka u Hrvatskoj.