Zagreb, 31.05.2011.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, primio je izaslanstvo iz Narodne Republike Kine na čelu s predsjednikom Šangajskog odbora Kineskog Nacionalnog Političkog Konzultativnog Vijeća g. Feng Guoqin-om.

 

        Izaslanstvo grada koji je prošle godine bio domaćin Svjetske izložbe, a koji je unatrag 30 godina povezan prijateljskim vezama s glavnim gradom Hrvatske, doputovalo je na poziv Gradskog poglavarstva Zagreba. U srdačnom razgovoru konstatirano je kako Kina i Hrvatska održavaju odlične političke odnose, temeljene na činjenici da Hrvatska vodi politiku "jedne Kine", no da bi na području gospodarskih odnosa obje strane mogle napraviti više. Predsjednik Mesić upozorio je goste iz Kine na nekoliko kapitalnih projekata u kojima bi bile dobrodošle i kineske investicije, a pozivajući se na činjenicu da je u Šangaju jedna od najznačajnijih kineskih tvornica automobila, zapitao je postoji li mogućnost da se kineski automobili namijenjeni europskom tržištu, sklapaju u Hrvatskoj.

      Obostrano je zaključeno kako valja ojačati međusobne kontakte, jer će samo tako biti stvorena atmosfera u kojoj će biti moguće jačanje i širenje suradnje. Predsjednik Šangajskog odbora Kineskog Nacionalnog Političkog Konzultativnog Vijeća izrazio je nadu da će bivšeg hrvatskog predsjednika za kojega smatra da je udario temelje sadašnje dobre suradnje dviju zemalja, uskoro moći pozdraviti u Šangaju.