Maroko, 23.03.2016.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je na poziv marokanskih vlasti sudjelovao na CransMontana Forumu. U sklopu posjeta Maroku u Casablanci je 23. ožujka 2016. održan sastanak s predstavnicima marokanskog turističkog sektora te nacionalne zrakoplovne kompanije, na kojemu su razmotrene mogućnosti suradnje na području turizma.

Sastanak je prvenstveno bio usmjeren na predstavljanje turističkih potencijala Hrvatske te na poticanje jačanja suradnje Hrvatske i Maroka na području turizma. Susret je održan u kontekstu rastućeg interesa marokanskih turista za Hrvatsku. O povećanom interesu svjedoči i nedavni prvi nastup Maroka na Sajmu turizma u Zagrebu. Riječ je uglavnom o turistima visoke ili vrlo visoke platežne moći koji troše višestruko više od prosječnog njemačkog ili talijanskog turista, pa predstavljaju zanimljiv potencijal.

U tom kontekstu, predstavnici marokanskih putničkih agenata i turističkih organizacija izrazili su interes za posjet Hrvatskoj te spremnost da u Maroku, o svom trošku, ugoste desetak predstavnika hrvatskog turističkog sektora kako bi ispitali mogućnosti razvoja bilateralne suradnje. Bivši predsjednik Mesić dao je svoju potporu tim nastojanjima i ponudio svoje posredništvo prema hrvatskim turističkim ustanovama i subjektima. Poticanje razvoja turizma između Hrvatske i Maroka važno je i u pogledu jačanja bilateralnih gospodarskih odnosa. Maroko je stoga službeno ponudio nacrt Sporazuma o suradnji na području turizma.