Zagreb, 23.10.2012.

Sudjelovanje na sjednici Izvršnog odbora Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske treba naći načina da odlučnije i jasnije odgovori na sve češće manifestacije neofašizma koje, doduše, nisu svojstvene samo Hrvatskoj, već i nizu tranzicijskih zemalja, ali koje u našoj sredini poprimaju zabrinjavajuće razmjere. Naglasio je to počasni predsjednik SABA i bivši predsjednik Republike, g. Stjepan Mesić, sudjelujući na sjednici Izvršnog odbora SABA.
Također je upozorio kako je hrvatski medijski prostor bezrezervno otvoren promicateljima desnih, retrogradnih ideja, dodajući da bi trebalo prekinuti manipuliranje pojmom „komunistički zločini“. Treba definirati što to znači i prestati paušalno optuživati borce Narodno-oslobodilačke vojske, jednako kao što se treba pozabaviti i činjenicom da u Zagrebu nema ulice koja bi obilježavala dan njegovoga oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, ali postoji ulica što nosi ime plemića-vojnika poznatoga po pljačkama i razaranjima, a koji je život završio u zatvoru.
Na sjednici je naglašeno kako je Savez antifašističkih boraca i antifašista doveden na sam rub egzistencije, jer njegovo financiranje – u zemlji koja je antifašizam zapisala u svojem Ustavu – nije predviđeno iz državnog proračuna, tako da predstavnici SABA ne mogu odlaziti ni na međunarodne skupove antifašističkih organizacija, a ove zime u svojem sjedištu u Zagrebu neće moći platiti ni grijanje.