Makedonija, 6.-9. 11. 2012.

Posjeta bivšeg hrvatskog predsjednika Mesića Makedoniji

 

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je od 6. do 9. studenog 2012. godine Republiku Makedoniju, na poziv gradonačelnika Tetova prof.dr. Sadi Beqetija i Edmonda Ademia direktora Instituta „Liberta“ iz Skopja. Tijekom boravka u Tetovu S. Mesiću je na prigodnoj svečanosti uručena plaketa počasnog građanina Grada Tetova, a održao je i predavanje na Sveučilištu Jugoistočne Europe (SEEU University), gdje mu je dodijeljen počasni doktorat („Doctor Honoris Causa“). Također S. Mesić je posjetio i Tetovski državni univerzitet (DUT).

 

U Skopju Mesić se susreo s Teutom Arifi, potpredsjednicom Vlade RM za eurointegracijska pitanja, s bivšim makedonskim predsjednikom i aktualnim čelnikom oporbe Brankom Crvenkovskim, te s makedonskim predsjednikom prof.dr. Gjorgi Ivanov, koji mu je tom prigodom čestitao na dodjeli počasnog doktorata i zvanja počasnog građanina Tetova. U sklopu posjete Skopju,  S. Mesić održao je predavanje na Institutu „Liberta“ na temu „Regija i EU“ gdje je istaknuto kako europsko ujedinjavanje neće biti završeno sve dok sve zemlje regije JIE ne postanu članice EU, jer „pored toga što JIE treba EU, vrijedi i obrnut proces, EU isto tako treba zemlje JIE“.

 

Mediji su pokazali izuzetan interes za posjet bivšeg hrvatskog predsjednika, koji je pored nekoliko tiskovnih konferencija dao i ekskluzivan intervju za novi makedonski politički nezavisni tjednik „Građanski“.