Zagreb, 12.04.2013.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, primio je višečlano izaslanstvo Centra za suvremene međunarodne studije iz Pekinga

​zaslanstvo je vodio veleposlanik prof. Yu Hongjun, a pratio ga je kineski veleposlanik u Zagrebu Shen Zhifei. Gosti iz Narodne Republike Kine izrazili su zadovoljstvo mogućnošću da razgovaraju s Predsjednikom Mesićem, podsjećajući kako na njegovu ulogu u razvoju hrvatsko-kineskih odnosa, tako i na bogato političko i državničko iskustvo. Posebno su izdvojili Sporazum o strategijskoj suradnji dviju zemalja, potpisan u vrijeme posjeta tadašnjeg hrvatskog Predsjednika Kini, godine 2002., kao i njegovo prisustvovanje otvaranju Olimpijskih igara godine 2008.
​Predsjednik Mesić je izrazio zadovoljstvo dostignutom razinom bilateralnih odnosa, primjećujući ipak da i danas postoje potencijali za dalje širenje tih odnosa koji nisu s hrvatske strane iskorišteni. Pozitivno je ocijenio strogo načelnu poziciju Kine na međunarodnoj sceni. Govoreći o stanju u svijetu, zadržao se na potrebi reforme Ujedinjenih naroda, kao i na nužnosti stvaranja novog svjetskog poretka, jer – kako je rekao – neoliberalni kapitalizam je dosegao svoj zenit i izvor je kriza koje potresaju svijet.
​Odgovarajući na pitanja veleposlanika prof. Yu Hongjuna, bivši je hrvatski Predsjednik dao osnovne naznake stanja u regiji, naglašavajući potrebu da sve zemlje regije nađu svoje mjesto u Evropskoj uniji. Bilo je riječi i o krizi na korejskom poluotoku, pri čemu su gosti iz Kine naveli kako Peking ne podržava ratobornu politiku Pjong Janga.
​Prof. Yu Hongjun je izrazio želju da Predsjednik Mesić postane jedan od vanjskih savjetnika Centra za suvremene međunarodne studije, što je g. Mesić rado prihvatio. Također je prenio poziv g. Mesiću da sudjeluje na međunarodnoj konferenciji što je Centar, zajedno s jednom srodnom institucijom iz Italije, organizira u rujnu u Pekingu.