Ičići, 24.04.2013.

Otvaranje »Spomen park Jama« u Ičićima

Obnovljen i uređen »Spomen park Jama« u Ičićima dočekao je u srijedu poslijepodne brojne mještane i delegacije koji su minutom šutnje i polaganjem vijenaca odali počast žrtvama ubijenim na tome mjestu u sam smiraj Drugog svjetskog rata. Prigoda da otvori novi prostor, koji je hortikulturalno dotjeran i obilježen adekvatnom rasvjetom, pripala je bivšem predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku SAB-a Hrvatske te počasnom građaninu Opatije Stjepanu Mesiću.

Nažalost, u današnjemu društvu ima onih koji žele revidirati povijest, pa kad bi se sva djeca u Hrvatskoj obrazovala onako kako se obrazuju u Opatiji, puno bismo lakše živjeli i bilo bi manje nasilja, rekao je bivši predsjednik RH, predsjednik SAB-a Hrvatske te počasni građanin Opatije. Meni je drago vidjeti sve vas mlade, ali i vas mlade u srcu, koji ste došli pokloniti se onima koji nisu dočekali slobodu. Nažalost, u današnjemu društvu ima onih koji žele revidirati povijest, pa kad bi se sva djeca u Hrvatskoj obrazovala onako kako se obrazuju u Opatiji, puno bismo lakše živjeli i bilo bi manje nasilja. Zato je važno odati počast onima koji su dali živote za slobodu, ali i onima koji su preživjeli i trebaju biti ponosni na ono što su učinili – bili su na pravoj strani, kazao je Mesić.

Na mjestu komemoracije, prije 68 godina, živote je izgubilo 37 mladih ljudi iz liburnijskog i primorskog kraja, koje su nacisti odveli iz riječkog zatvora i streljali pred krškom jamom u Ičićima. Svake godine, ovog se datuma okupimo na ovome mjestu kako bismo se poklonili mladim ljudima ubijenima u jednom od najgorih nacističkih zločina u liburnijskom kraju, učinjenom svega nekoliko dana prije završetka Drugog svjetskog rata, kazao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.