Baku, 03.10.2014.

Govor bivšeg predsjednika Mesića na okruglom stolu „Transformacija medija u digitalno doba“

Gospođe i gospodo,
uvaženi gosti i sudionici,

Sa zadovoljstvom sam prihvatio da kažem nekoliko uvodnih riječi nakon kojih će slijediti - siguran sam - zanimljiva i poticajna rasprava o medijima danas, o njihovom karakteru i ulozi, o novim tehnologijama što medijsku scenu čine bitno različitom od one na koju smo bili naučili.

Moram započeti s time što ću reći nešto čega biste ste svi itekako trebali biti svjesni, ali - kada pogledam današnje medije - ponekada počinjem u to sumnjati.

Reći ću, dakle, da mediji imaju golemu, nezamjenjivu odgovornost za razvoj demokracije i širenje spoznaja o ljudskim pravima i slobodama.

Samo - kakvi mediji?

Na žalost, sve češće mi se naprosto nameće dojam kako su ljudi iz medijskog svijeta upali u dvostruku zamku. S jedne strane, postali su maksimalno fascinirani mogućnošću da se dođe do informacija - uvijek i svuda, pa su zaboravili kakve te informacije moraju, ponavljam: moraju biti.

A one moraju biti pravodobne, cjelovite, objektivne i nepristrane. Ni manje, ni više od toga. Kada ste posljednji puta vidjeli ili pročitali takvu informaciju? Ozbiljno pitam: kada?

Jer, informacija uz koju ide opaska: ne možemo potvrditi autentičnost, to svakako nije. Baš kao ni informacija koja ide isključivo iz jednoga centra, s jedne strane, dok se drugu prešućivanjem praktično ušutkava.

Na onima koji prenose informacije nije da odlučuju o tome sviđa li im se neka informacija, ili ne. Na njima je da je prenesu zainteresiranima.

Druga je zamka tretiranje informacija isključivo kao robe. Što privlačnija, što često znači: prizemnija, to bolja prodaja, to veća zarada. Kada ste posljednji puta vidjeli ili pročitali informaciju koja u sebi nije imala makar i najmanju dozu senzacionalizma? Ozbiljno vas pitam: kada?

Moja je poruka, a time bih zaključio i ovo uvodno slovo: vratite se fascinaciji sadržajem i poštenom namjerom objektivnog informiranja.

Pretpostavite relevantnost informacije njezinoj prodajnoj vrijednosti. Samo takvo informiranje vrijedno je pozornosti i samo mediji u kojima će takvo informiranje naći svoje mjesto mogu biti nezamjenjivo oruđe što će pomoći u građenju i učvršćivanju demokracije.

Naravno, pod pretpostavkom da nas suvremeni mediji već nisu doveli do točke na kojoj smo zaboravili što je to demokracija i čemu služi. Nadam se da nismo i očekujem uspješnu raspravu.