31.08.2009.

Izjava predsjednika Mesića povodom obilježavanja 70. obljetnice početka Drugog svjetskog rata

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je izjavu povodom obilježavanja 70. obljetnice napada nacističke Njemačke na Poljsku i početka Drugog svjetskog rata. „Prvoga rujna navršava se sedam desetljeća od napada nacističke Njemačke na Poljsku, sudbonosnoga događaja koji je označio uvod u Drugi svjetski rat. U tome sukobu koji je trajao gotovo punih šest godina život je izgubilo 50 milijuna ljudi. Osim po dugotrajnosti i enormnim ljudskim gubicima i razaranjima, te stradanjima civilnoga stanovništva koje nije bilo na neposrednim crtama vojnog sukoba, Drugi će svjetski rat ostati zapamćen kako po tome što je pod njegovim okriljem rasistički zaluđeno vodstvo Trećega Reicha pokušalo provesti i dobrim dijelom provelo program sustavnog uništavanja Židovskoga naroda, tako i po tome što je završen prvom i do sada jedinom upotrebom nuklearnoga oružja.
Pripadam generaciji suvremenika Drugoga svjetskoga rata i iz vlastitoga iskustva znam kakve je patnje i stradanja donio. Upravo zato pokušavao sam uraditi sve što je bilo moguće, kako raspad jugoslavenske federacije koji je bio neizbježan, ne bi bio praćen ratom. Jednako tako, uložio sam sve svoje napore, osobito otkako sam na položaju predsjednika Republike Hrvatske, da se ratne rane iz sukoba koji je bio nametnut zaliječe, da se krivci za počinjene ratne zločine – baš kao i nakon Drugoga svjetskog rata – privedu pravdi i da se u regiji ponovo stvori klima uzajamnoga povjerenja i razumijevanja.
Generacija sudionika i suvremenika Drugoga svjetskoga rata polako nestaje. Ono što, međutim, ni pod kojima uvjetima ne smije nestati, to je sjećanje na žrtve zločinačkih naci-fašističkih režima i njihovih saveznika, ma kako se zvali, te na strašni ratni sukob i na veličinu i slavu pravedne i opravdane borbe za slobodu i protiv okupatora.
Užasi Drugoga svjetskog rata kojih se na 70-tu obljetnicu njegova početka sjećamo i moramo sjetiti, obvezuju sve u svijetu da pojačaju napore za učvršćenje mira, jačanje stabilnosti i smanjivanje golemih zaliha naoružanja, te u – u krajnjoj liniji – za stvaranje svijeta slobodnoga od nuklearnoga oružja.