12.09.2000. - Zagreb, Hrvatska - Zasjedanje Pakta o stabilnosti

Govor predsjednika parlamenta Talijanske Republike g. Luciana Violantea na prijemu progodom održavanja summita Pakta o stabilnosti

 

Gospodine Predsjedniče, moji kolege koji su ovdje iza mene mogli su i u moje ime odgovoriti na Vaše riječi. Međutim, odabrali su mene. Jedan od razloga zbog kojeg su to učinili jest taj, na kojem mi možete možda zavidjeti, drugi možda ne. Onaj na kojem mi možete zavidjeti, svakako jest susjedstvo s vašom zemljom. Onaj na kojem mi ne možete zavidjeti je, međutim, nacionalnost u Predsjedništvu. Međutim, ipak nas tješi da jedno ide s drugim. Imao sam prilike sudjelovati na mnogim međunarodnim susretima. Međutim, mislim da je to možda prvi put, ili jedan od malobrojnih puta kada na jednom skupu sudjeluje toliko delegacija i iz toliko zemalja. A to je svakako, možemo pripisati i onom, kao što predsjednik Tomčić dobro zna, važnosti teme o kojoj smo razgovarali. Međutim, mislim da postoji još jedan još važniji politički razlog, a to je taj demokratski skok vaše zemlje. Jer, Hrvatska je krenula putem demokracije. I, kao što je predsjednik Tomčić danas rekao, Zagreb je danas prijestolnica europskog parlamentarnog svijeta.

Ovdje smo se sastali da preuzmemo svoje obveze, određene obveze u onim granicama u kojima nam je to dopušteno. Parlamenti koji su ovdje prisutni predstavljaju svoje narode, predstavljaju svoje vlade. I, prema tome, ne radi se samo o tome da se potaknu vlade da učine više u okviru onog što je predviđeno ovim Paktom o stabilnosti. Moramo već i poraditi, cilj je ovoga i da narodi budu više zainteresirani za ono što mi radimo. I, mislim da je provedba Pakta o stabilnosti jedan od velikih demokratskih pitanja današnje i sutrašnje Europe. On služi Europskoj uniji, i mislim da bi zemlje Europske unije trebale učiniti maksimum kako bi Pakt o stabilnosti funkcionirao. To ne služi samo nama, već nadasve budućim generacijama. I, prema tome, naša je obveza da uzmemo vrijednosti koje danas zastupamo i prenesemo ih budućim generacijama. I, mislim da u tome leži bit naše politike.

Hvala Vam, gospodine Predsjedniče, na Vašim riječima.