12.12.2000. - Palermo, Italija - UN-ova konferencija o borbi protiv organiziranog kriminala

Govor predsjednika Stjepana Mesića

 

Uvaženi gospodine glavni tajniče Ujedinjenih nacija,

Gospodo predsjednici,

premijeri i ministri,

Ekselencije,

gospođe i gospodo,

Danas je potpisana Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Danas je velik dan!

Stvorili smo i prihvatili, pod okriljem svjetske organizacije, instrument borbe protiv jednog od najvećih zala našeg vremena, protiv kriminala koji je, prelazeći granice država i postajući veliki poslovni projekt, prerastao u pravu međunarodnu korporaciju. Naravno, sa zastrašujućim i pogubnim posljedicama.

Možda se i nije moglo izbjeći da kriminalni umovi jačanje demokracije i sve veću prolaznost, pa gotovo i ukidanje granica u svijetu što se sve više ujedinjuje, shvate kao svoju šansu. U svakom slučaju, oni su tu šansu temeljito iskoristili. Klasični kriminal s kojim se i dalje susrećemo i s kojim ćemo se, naravno, susretati i u budućnosti, postao je u usporedbi s neposrednim, ali i dugoročnim posljedicama organiziranog, transnacionalnog kriminala koji prodire u sve pore društva, u najmanju ruku drugorazredan.

Gospodine glavni tajniče,

Ekselencije,

gospođe i gospodo,

Ne želim podcjenjivati opasnost ni jednog kriminalnog djela. Naglasit ću i ovom prilikom da svaka pravna država, štiteći svoje građane, mora osigurati jednak položaj pred zakonom za sve, a to onda znači i praktičnu mogućnost kažnjavanja svakog počinitelja bilo kojeg kaznenog djela.

Ne postoji kriminal kojemu bismo mogli ili smjeli "progledati kroz prste", ali postoji kriminal kojemu ne samo što možemo, nego i moramo navijestiti - doslovno - rat.

To je upravo transnacionalni, organizirani kriminal.

S obzirom na njegov karakter, naša će borba, naš "rat", imati šansi na uspjeh samo onda ako je riječ o zajedničkom, usklađenom naporu. Konvencija Ujedinjenih nacija koju smo danas potpisali prvi je značajan korak upravo u tom smjeru. Ilegalna trgovina drogama i trgovina ljudima dva su možda najpoznatija i najekstremnija primjera koji pokazuju svu djelotvornost, ali u isto vrijeme i svu pogubnost onoga čime se bavi organizirani kriminal koji se, možda već i na globalnoj razini, uspio ujediniti.

Takav ujedinjeni kriminal ozbiljna je prijetnja samim temeljima demokratskog svijeta. Kada to kažem, imam na umu činjenicu da je kriminal nerazdvojno povezan s korupcijom, da korupcija često seže i u najviše sfere društvenog i političkog života, a da korumpirani ljudi, bez obzira na razloge koji su ih doveli u takav položaj, nisu i ne mogu ni biti pouzdani stupovi demokratskog ustroja društva.

Gospodine glavni tajniče,

Gospodo predsjednici,

premijeri i ministri,

Gospođe i gospodo,

Republika Hrvatska, na žalost, nije pošteđena ni utjecaja, ni djelovanja organiziranog, transnacionalnog kriminala. Broj ovisnika o drogi u zabrinjavajućem je porastu, trgovina ljudima - tako govore podaci iz pouzdanih izvora - cvjeta u našem susjedstvu, lanci ilegalnog dopremanja u Evropu nesretnih imigranata s drugih kontinenata idu preko našeg državnog područja.

Poslije gotovo cijelog jednog desetljeća u kojem je bivša vlast bila sklona u najmanju ruku koketirati i s kriminalom, kada je to odgovaralo ostvarivanju nekih njenih političkih ciljeva, Hrvatska od početka ove godine ima demokratski orijentiranu i demokraciji privrženu vlast. Ta vlast svim snagama vodi borbu protiv kriminala, nacionalnog i transnacionalnog, spremna je sudjelovati u međunarodnim naporima koji su usmjereni na suzbijanje kriminala i u toj našoj, zajedničkoj, borbi traži i pomoć i suradnju drugih zemalja.

Da bih naglasio našu čvrstu opredijeljenost za borbu protiv transnacionalnog, organiziranog kriminala došao sam i osobno u Palermo, kako bih ovdje potpisao Konvenciju Ujedinjenih nacija.

To je svakako bila simbolična gesta, ali i mnogo više od toga.

Republika Hrvatska želi u prvom redu pokazati da je svjesna opasnosti što je predstavlja kriminal čija se mračna sjenka počinje prostirati nad sve većim dijelom svijeta. Svjesni smo, dakle, opasnosti posla koji se zove kriminal. Jer, kao što sam uvodno rekao, kriminal je danas veliki posao. Ali, moja je zemlja svjesna i potrebe da i međunarodna zajednica sa svoje strane prione poslu - poslu borbe protiv globalnog kriminala.

Gospodine glavni tajniče,

Ekselencije,

gospođe i gospodo,

Danas smo ovdje, u Palermu, napravili značajan korak prema organiziranju tog našeg posla. Zato sam rekao, a ponovit ću još jednom: danas je velik dan!

Želim da ovaj dan ostane zapamćen kao početak djelotvorne, sustavne i trajne borbe protiv organiziranog, transnacionalnog kriminala. Svima nama, državama, narodima i pojedincima želim u toj borbi mnogo uspjeha.

Žrtve kriminala, jučerašnje, današnje, a i one od sutra i prekosutra, ne daju nam pravo da posustanemo, a pogotovo nam ne daju pravo na neuspjeh.

Mi, naprosto, moramo uspjeti!

Hvala.