Gospić, 13.12.2010.

Bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, otvorio je novi poslovni prostor tvrtke Velebit nekretnine iz Gospića koji se bavi prometom nekretninama i dovođenjem investitora.

- Radimo od 2002. godine, u svome poslu nastojimo dovesti investitore u Liku. Imali smo dobrih poslovnih rezultata. Uspjeli smo revitalizirati i oživjeti tridesetak starih seoskih domaćinstava. Doveli smo i pojedinačnih investitora što će dugoročno doprinijeti razvoju Ličko-senjske županije. Oni su kupili nekretnine i planiraju veće investicije. Malo nas je kriza usporila, ali i dalje radimo na promidžbi Ličko-senjske županije - rekao je u svome novom uredu Ernest Petry, vlasnik tvrtke.
- Prihvatio sam dolazak u Gospić sa željom da se intenzivira dolazak kapitala, da se otvaraju nove firme i zapošljavaju ljudi. Treba mnogo toga učiniti, a najvažnije je promijeniti regulativu. Ne možete puno učiniti, ali možete vršiti pritisak da se regulativa pojednostavni i ubrza. Kod nas ima puno toga nedorečenog što je meni nerazumljivo. Preko ljeta smo dali mnogim zemljama liberalan ulaz u Hrvatsku, bez viza. A sada, bogati Rusi a i drugi iz ostalih zemalja, koji su mogli preko ljeta slobodno putovati, više ne mogu dolaziti bez viza. To jednostavno ne ide iz čistih birokratskih razloga. Da bi netko iz Kuvajta došao uložiti u Hrvatsku mora ići u tisuću kilometara udaljen Kairo do našeg veleposlanstva i čekati nekoliko mjeseci na odgovor - rekao je Mesić.
Mesić je istakao da teroristi ne dolaze s vizama već imaju svoje putove i kanale koje se ne može birokratski kontrolirati. Naglasio je da nam trebaju strane bogate i privatne investicije. U Kirgistanu su zabrinuti zbog duga od 900 milijuna eura, a Hrvatska ima 50 milijardi i nije zabrinuta.
- Nas dug ne treba sada previše interesirati, treba nas interesirati kako doći do investitora, kako olakšati njihov dolazak. I zato vam čestitam jer u Lici pokušavate učiniti koliko je u vašoj moći. Ali vas još jednom pozivam da vršite pritisak na državu preko lokalnih organa da u Vladi i u Saboru pojednostavne procese - naglasio je Mesić, dodajući da je rado dolazio u Liku i kada je bio na funkciji jer su svi njegovi prije njega rođeni u Lici.