09.07.2003. - Zagreb - Nova izraelska veleposlanica predala vjerodajnice predsjedniku Mesiću

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića

 

Gospođo veleposlanice,

Sa zadovoljstvom vas pozdravljam kao novu ambasadoricu Države Izrael u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da će Vaše sjedište biti u Jeruzalemu ne mogu Vam, na žalost, poželjeti da se ugodno osjećate u našoj sredini, ali mogu izraziti želju i nadu da ćemo Vas što ćešće vidjeti u Hrvatskoj.

Naravno, povezano s time, htio bih odmah, tako reći u istom dahu, reći kako se nadamo da će u doglednoj budućnosti izraelska vlada donijeti odluku o otvaranju ambasade u Republici Hrvatskoj. Pozdravio bih kada bi se to dogodilo u vrijeme Vašeg mandata.

Vi predajete akreditive neposredno uoči službenog posjeta izraelskog predsjednika Hrvatskoj. Već sama ta činjenica govori o visokom stupnju bilateralnih odnosa i o želji obje strane da te odnose dalje unapređuju i izgrađuju. Posjet predsjednika Katsava na određeni način zaokružuje i proces pune normalizacije izraelsko-hrvatskih odnosa, proces koji je otvoren mojim posjetom Izraelu prije dvije godine.

U našim odnosima nema otvorenih političkih pitanja, a ima i te kako mnogo još neiskorištenih mogućnosti za dalju suradnju. Kada to kažem, mislim u prvom redu na suradnju na gospodarskom polju. Ona postoji, razvija se, ali siguran sam da se može razvijati brže i da može postati sadržajno bogatija – uvijek na način da zadovoljava interese i jedne i druge strane.

Mada Bliski istok nije u našem neposrednom susjedstvu, u današnjem globaliziranom svijetu koji, objektivno gledano, postaje sve manji, i Hrvatska je životno zainteresirana da se, nakon dugih desetljeća, pronađe trajno i pravedno rješenje krize u toj regiji. Čini mi se da trenutni napori, kako Izraela, tako i palestinske strane, uz aktivnu ulogu Sjedinjenih Država, otvaraju realne mogućnosti za pronalaženje takvog rješenja. Mir bi koristio svima, dok rat šteti svima.

Naravno da se nikakvo rješenje ne može ni zamisliti bez čvrstih garancija sigurnosti i opstojnosti Izraela. Jednako tako, rješenje nije moguće ni bez formiranja palestinske države. Drago mi je da je to danas općeprihvaćeno stanovište.

Imamo, dakle, povoljnu osnovu za suradnju – i to kako u sklopu bilaterale, tako i u međunarodnim organizacijama, koje su – ma kako nesavršene – ipak nezamjenjivi instrumenti građenja i očuvanja mira i sigurnosti u svijetu.

Nezaobilazan element u našoj suradnji je i Židovska zajednica u Hrvatskoj. Bez obzira na činjenicu da je ona brojčano mala, drago mi je što mogu konstatirati kako su njeni članovi vrlo aktivni i istaknuti u mnogim područjima. Ne moram posebno naglašavati da su tolerancija i puna jednakost svih, bez obzira na rasu, naciju, vjeru, spol i političko uvjerenje, u samim temeljima društva koje gradimo.

Želim Vam uspješan rad, na dobrobit obiju zemalja. Ured Predsjednika Hrvatske uvijek će Vam biti otvoren i očekujem da ćete koristiti tu mogućnost.

Hvala!