Zagreb, 21.12.2010.

Sastanak bivšeg predsjednika RH, g. Stjepana Mesića i veleposlanika SAD-a u RH, g. Jamesa Foleya

 

„Sjedinjene Države čvrsto podržavaju pristupne pregovore Republike Hrvatske s Europskom unijom i bezrezervno podupiru borbu protiv korupcije, bez obzira na konzekvence što bi ih mogla imati bilo koja osoba“, izjavio je prigodom susreta s bivšim Predsjednikom Stjepanom Mesićem američki veleposlanik James Foley. Susret do kojega je došlo na inicijativu američkog ambasadora trajao je jedan sat i protekao je u srdačnoj i otvorenoj atmosferi.

 

„Američko-hrvatski odnosi imali su u iznimno važnom desetljeću u kojemu ste bili na čelu Hrvatske i svoje uspone i padove, u nekim smo se stvarima slagali, a u nekima razilazili, ali to je ipak bilo desetljeće suradnje i s ponosom možemo gledati na rezultate što su u njemu postignuti“, rekao je James Foley. Odao je priznanje predsjedniku Mesiću na naporima što ih je poduzimao kako bi napredovala demokratizacija Hrvatske i jačala suradnja i normalizacija u regiji.

 

Bivši predsjednik Mesić iznio je svoje procjene stanja u regiji i u Hrvatskoj. I ovom je prilikom naglasio kako je susjednoj Bosni i Hercegovini potreban ili novi ustav, ili nadogradnja Daytona kroz novu međunarodnu konferenciju, kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje države i njezin put prema ujedinjenoj Europi. Upozorio je na opasnost politike što je vodi Republika Srpska, dodajući kako u tome kontekstu ključ rješenja leži u Beogradu. „Osnovno je, kada govorimo o perspektivama regije, da se shvati kako je arhitektura ovoga prostora dovršena i kako nikakvih promjena granica više ne može biti“, precizirao je bivši Predsjednik.

 

Što se tiče stanja u Hrvatskoj, g. Mesić je izrazio mišljenje kako bi rekonstrukcija Vlade bila dobrodošla, kao i optimizam u pogledu mogućnosti da pristupni pregovori s EU budu dovedeni do kraja u njezinome mandatu.