09.12.2005. - Pula

Govor predsjednika Mesića na obilježavanju Dana HRZ i PZO

 

Poštovani vojnici, dočasnici, časnici, vojni službenici i namještenici, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane,

sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv kako bi i ovu, 14. obljetnicu vašeg djelovanja proslavili zajedno. Stoga, prije svega, svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane od srca čestitam.

Drago mi je što ste za mjesto proslave odabrali upravo Pulu, čija je dugogodišnja zrakoplovna tradicija iskazana i vrlo značajnom ulogom tijekom Domovinskog rata. Osposobiti infrastrukturu aerodroma, nabaviti i osposobiti naoružanje, prenamijeniti sportske i poljoprivredne avione, preletjeti borbenim zrakoplovima na našu stranu, te od manjih zrakoplovnih grupa stvoriti ratno zrakoplovstvo činilo se kao nemoguća misija. Ali ne i vama.

I tada vas je, baš kao i danas, resila odlučnost da svojim obiteljima i svojoj Domovini izborite bolju i sigurnu budućnost.
Povijest će pamtiti sve vaše podvige, pamtiti će  bojler bombe,  prelete prvih MiG-ova, prve borbene letove. Pamtiti će i vaše kolege koji su svoje živote utkali u stvaranje zrakoplovstva i slobodu Republike Hrvatske. Neka vam  uspomene na te prve dane stvaranja i izrastanja daju snage da izdržite sve nedaće i probleme na koje nailazite. 
Vaši uspjesi nisu se zaustavili na sjajnim podvizima tijekom Domovinskog rata. Zarana ste shvatili važnost i neminovnost školovanja pilotskog kadra. Stoga nije čudno da ovako mlado zrakoplovstvo  ovih dana promovira prve borbene pilote školovane u samostalnoj Hrvatskoj, pilote prvog i drugog naraštaja koji su samostalno i nadasve uspješno izveli prva bojna gađanja zrakoplovima MiG-21.  To nije samo njihov uspjeh, to je postignuće svih vas, to je ogledalo svih vaših napora i zalaganja.
Nadam se da će uskoro u potpunosti zaživjeti i projekt «Nebo», te da će svih pet radara FPS-117 biti uvezano u jedinstveni sustav motrenja hrvatskog zračnog prostora. Također moram  istaknuti svoje zadovoljstvo početkom pregovora o nabavi višenamjenskih helikoptera, kojima će helikopterske eskadrile lakše, brže i sigurnije izvršavati složene zadaće prevoženja, traganja i spašavanja, medicinske evakuacije i protupožarne zaštite. 
Svjestan sam da vas još uvijek muče problemi koji su posljedica gospodarskog trenutka u državi, ali i povremenih zastoja u obrambenim reformama. Svjestan sam da zrakoplovna tehnika, oprema i sustav održavanja, nisu na željenoj razini. Isto tako znam da niste u potpunosti zadovoljni standardom i stambenim zbrinjavanjem. No, za njihovo potpuno rješavanje potrebno je puno strpljenja i ustrajnosti. To od vas i tražim. Ali tražim još nešto, i to od najviših dužnosnika i časnika u sustavu obrane. 
Tražim da na savjestan,  profesionalan i nadasve ljudski način vode i usmjeravaju vaše karijere, da vas u potpunosti informiraju o tijeku preustroja i posljedicama koje on donosi, da vas promiču, pohvaljuju i nagrađuju ali i upozoravaju i sankcioniraju kada je to potrebno.  Samo tako ćemo uspjeti ostvariti sve zacrtane ciljeve – dostići željene NATO standarde, osigurati uvjete za nabavu i prihvat suvremenog naoružanja i opreme te u potpunosti ustrojiti male, mobilne i vrhunski obučene i opremljene Oružane snage. I to ne zato što nam je to zadao netko drugi, već stoga što smo se za takve Oružane snage sami odlučili.
Svojim ste dosadašnjim radom i uspjesima dokazali da zaslužujete najbolje. Dužnost je svih nas, prije svega najodgovornijih dužnosnika u Republici Hrvatskoj, da vam to i omogućimo. Moram napomenuti kako smo prošli vrlo zahtjevni put obrambenih reformi, ali isto tako moramo biti svjesni kako ih još uvijek nismo u potpunosti dovršili. 
U pripremi je Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, dokument koji će detaljno odrediti potrebne sposobnosti koje moramo dostići u predstojećem razdoblju. Da bi se budući reformski koraci odvijali u skladu s planiranim, ali i u skladu s našim mogućnostima, predložio sam formiranje posebnog tijela na razini države, čija će zadaća biti oblikovanje sigurnosne politike, te koordinacija i strateško usmjeravanje obrambenih reformi. Moja je namjera da se, između ostalog, u jednom ovakvom tijelu na razini državne vlasti dogovaraju i koordiniraju sve aktivnosti vezane uz planiranu transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga, s ciljem što potpunijeg ostvarivanju obrambenih reformi. Vjerujem kako ćemo na taj način osigurati potrebne pretpostavke za transformaciju sustava, kao i za poboljšanje uvjeta života i rada njegovih pripadnika, te nužnu modernizaciju i stvaranje Oružanih snaga na ponos Republike Hrvatske.
Poštovani pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane,

ovom prigodom svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pojedincima upućujem posebne čestitke. Svima koji su proteklih 14 godina živjeli i disali s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom, još jednom od srca čestitam.

Želim vam ispunjenje svih profesionalnih ciljeva te obilje osobne sreće i zadovoljstva.

Hvala!