04.03.2008. - Tokio, Japan

Govor predsjednika Mesića u povodu 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana

 

 

Poštovani gosti i uzvanici,
Gospođe i gospodo,

Oslovljavam vas ovako sumarno jer toliko vas je koje bih zapravo morao posebno pozdraviti, da se bojim kako bih nekoga mogao nepravedno izostaviti.
Zato, još jednom: srdačna dobrodošlica svima i hvala vam što ste u tako velikom broju došli da zajedno obilježimo 15-tu obljetnicu uspostavljanja diplomatskih donosa između Hrvatske i Japana.
U svjetskoj povijesti petnaest je godina vrlo kratko razdoblje, djelić jedne sekunde – kada bismo to „preveli“ na naše uobičajeno dnevno računanje vremena.
U odnosima dviju zemalja to ipak može biti značajno razdoblje i siguran sam kako ne griješim kada kažem da je upravo to slučaj kada je riječ o hrvatsko – japanskim odnosima.
Naravno, naše veze nisu počele tek prije 15 godina, a ne sežu ni samo u vrijeme nekadašnje jugoslavenske federacije u kojoj je Hrvatska bila jedna od federalnih jedinica.
Naše su veze mnogo starije i mogu se slijediti, ovisno o tome je li riječ o pothvatima usamljenih putnika – istraživača, ili uspostavljanja veza između tvrtki u dvjema zemljama, prilično daleko u prošlost. No, nije sada prilika da ulazim u pojedinosti.
U svakome slučaju stjecanje znanja jednih o drugima, pri čemu smo ipak mi više saznavali o Japanu, nego Japan o Hrvatskoj i Hrvatima, nije od jučer.
I to su pravi počeci naših odnosa, makar to možda tada i nije tako izgledalo. Jer, nema odnosa dviju država, ako njihovi građani ništa ne znaju jedni o drugima. To je srž, to je ono bitno: uzajamno upoznavanje. I to je i jedan od ciljeva mojega sadašnjeg boravka u Japanu: da pomognem da se bolje upoznamo, kako bismo mogli bolje surađivati!
U formalnome, ali i u stvarnome smislu odnosi između Hrvatske kao samostalne države i Japana počeli su se razvijati prije petnaest godina, otkako smo uspostavili diplomatske odnose.
Mi se sa zahvalnošću sjećamo humanitarne pomoći što ju je Japan pružio Hrvatskoj kako bi lakše prevladala posljedice nametnutoga rata. Jednako tako, visoko cijenimo i pomoć što je od godine 1997. dobivamo kroz Program suradnje dviju zemalja, a u okviru Službene razvojne pomoći Japana.
No, mi danas surađujemo i izvan programa pomoći, i dobro je da je tako. Ne kažem da je ta suradnja dovoljno razvijena, ili da su za nju iskorištene sve mogućnosti što objektivno postoje. No, drago mi je što mogu reći kako na obje strane postoji dobra volja, kako između naših zemalja nema nikakvih otvorenih pitanja koja bi suradnju otežavala i kako postoje svi uvjeti da poslije mojega posjeta Japanu otvorimo novo poglavlje u našim odnosima.
Na kraju, htio bih naglasiti kako smatram iznimnom čašću što će me Njegovo Carsko Veličanstvo primiti i zadržati na ručku upravo na dan petnaeste obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana. U toj simboličnoj gesti prepoznajem duboko značenje koje mi daje za pravo da izrazim uvjerenje kako će se hrvatsko – japanski odnosi u vremenu što je pred nama uspješno razvijati – na korist obiju zemalja, ali i na korist onakvoga svijeta u kojemu i mi u Hrvatskoj, i vi u Japanu - želimo živjeti – svijeta mira, sigurnosti i napretka, za sve i svuda.