05.03.2008. - Tokio, Japan

Govor predsjednika Mesića na Japansko-hrvatskom gospodarskom forumu

 

Gospođe i gospodo,

uvaženi predstavnici gospodarskih subjekata i institucija iz Hrvatske i Japana,

Drago mi je što – u sklopu službenoga radnog posjeta Japanu – mogu prisustvovati otvaranju Gospodarskoga foruma na kojemu se susreću gospodarstvenici iz dviju zemalja kako bi istražili konkretne mogućnosti jačanja i razvijanja naših bilateralnih odnosa na polju gospodarstva. Naglašavam ovo: konkretne mogućnosti.

Općenite konstatacije prepustite nama – političarima. Na vama je, međutim, da prepoznate područja na kojima možete sklopiti dobre poslove, na kojima možete investirati na način da zadovoljite interese i jedne, i druge strane, jednom riječju – na vama je da sklapate poslove. I ja se iskreno nadam da će ovaj Gospodarski forum biti uvod u sklapanje konkretnih poslova.

Već sam rekao, odmah po dolasku u Japan, a ponavljat ću to za vrijeme cijeloga posjeta: mi se nedovoljno poznajemo. Iz toga nepoznavanja, odnosno nedovoljnog poznavanja proizlazi i oklijevanje u investiranju, u sklapanju poslova. Moram reći da mi nije bilo nimalo drago kada sam čuo da Japan nije ni među prvih 30 zemalja po izravnim ulaganjima u Hrvatsku, a da 95% hrvatskoga izvoza u Japan čini – tuna. Pri čemu – naravno – nemam ništa protiv izvoza tune. Dapače!

Ako se ima u vidu da hrvatsko-japanski odnosi ne datiraju od jučer, da su se oni počeli graditi još u vrijeme kada je Hrvatska bila dijelom jugoslavenske federacije, da smo mi preuzeli sve ugovore o bilateralnoj suradnji što ih je Japan imao s Jugoslavijom, onda se moramo ozbiljno zapitati – i mi u Hrvatskoj, ali i vi u Japanu: zašto naši gospodarski odnosi danas nisu razvijeniji i razgranatiji?

Dužnosnici i gospodarstvenici koji su doputovali zajedno sa mnom i koji su danas ovdje, imaju zadatak da vam predstave današnju Hrvatsku i njezine mogućnosti – na razini države, ali i na razini svojih tvrtki. Njihov je zadatak da vam objasne što mi možemo ponuditi, a na vama – japanskoj strani – je da prepoznate mogućnosti koje objektivno postoje i da ih iskoristite. Znam, da je u proteklome razdoblju na našoj strani bilo nekih poteza koji ne pridonose uspješnom razvijanju gospodarskih odnosa, ali ja vas uvjeravam: to nije naša politika!

Japan je razvijeniji od Hrvatske, pa je i logično da japanski izvoz u Hrvatsku bude veći od našega izvoza u Japan. To, međutim, ne znači da tuna smije biti praktično naš jedini izvozni proizvod, niti da je dobro što naš izvoz u Japan – ukupno gledano – pada, a deficit raste.

Mi možemo i moramo i bolje, i više. A koristi od toga možemo imati i jedni, i drugi.

Zašto Japana nema ni među prvih 30 zemalja po izravnim ulaganjima u Hrvatsku? Zašto ne možete izaći na ulicu ni jednoga grada u Hrvatskoj, a da ne vidite japanski automobil, a nijedan japanski proizvođač automobila nije došao na ideju da u Hrvatskoj otvori makar tvornicu dijelova? Zašto japanski kupac ne može ovdje, u Japanu, kupiti praktično ni jedan hrvatski proizvod?

Ako nismo konkurentni, hajde da vidimo – zašto? Ako u paleti ponude nemamo ništa, što bi zanimalo Japance, hajde da vidimo što njih zanima, a mi bismo mogli ponuditi? Ako japanski investitori oklijevaju s ulaskom svojega kapitala u Hrvatsku, nađimo odgovor na pitanje: zašto? A ako im uvjeti koje nudimo nisu privlačni, hajde da vidimo što bi ih privuklo?

U jedno vas mogu uvjeriti: bez obzira na stanje u široj regiji, Hrvatska je zona sigurnosti – stvarne i pravne – a to će i ostati!

Pozivam vas da zajednički uložite napor u bolje međusobno upoznavanje i u identificiranje mogućnosti za obostrano korisnu i profitabilnu suradnju koje – siguran sam – postoje. Pozivam vas da mi pomognete da ovim posjetom Japanu otvorim novo poglavlje u odnosima dviju zemalja.

Želim vam uspješan rad!