16.03.2008.

Govor predsjednika Mesića na otvaranju sinagoge

Poštovani izaslaniče glavnog rabina Izraela gospodine Shlome Kassina,

Poštovani gospodine rabine Da-Don,

poštovani gospodine Predsjedniče i članovi Židovske vjerske zajednice Bet Israel,

Uvaženi rabini, predstavnici državnih inistitucija, gradske vlasti, vjerskih zajednica i cijenjeni gosti,

 

Iznimno mi je zadovoljstvo što danas mogu biti nazočan otvorenju nove sinagoge u Gradu Zagrebu. Prije svega dakako, ovo je vjerski događaj, ali ne manje ovo je kulturni i društveni događaj od velikog značenja za pripadnike židovske zajednice u Hrvatskoj, ali i za cijelo hrvatsko društvo. Svakako, današnji je dan od povijesnog značenja za Židovsku vjersku zajednicu Bet Israel, koju od samog početka njezina djelovanja karakterizira intenzivan vjerski život.

Njezini su članovi otvorenjem ove sinagoge dobili dostojan prostor za molitvu i vjerske obrede.

Ne samo Zagreb nego i Hrvatska ovim se činom afirmira kao mjesto promicanja ljudskih prava i vjerskih sloboda. Židovska zajednica u Republici Hrvatskoj potpuno je integrirana u hrvatsko društvo sa svim posebnim pravima nacionalne manjine i vjerske zajednice.

Židovi u Hrvatskoj uvijek su imali zapaženu, a na nekim područjima društvenog života u Hrvatskoj i vrlo značajnu ulogu. Ta je uloga posebice porasla od 1873. godine, kada je Hrvatski sabor svojom odlukom dao Židovima sva građanska prava.

Od tada do početka Drugoga svjetskog rata židovska je zajednica u Hrvatskoj zabilježila velik opći napredak i integrirala se u hrvatsko društvo, sačuvavši svoje duhovne i kulturne posebnosti. Nažalost, kao i u drugim zemljama Europe pod nacističkom okupacijom, i u Hrvatskoj je pod zločinačkim ustaškim režimom židovska zajednica doživjela Holokaust i pretrpjela goleme ljudske i materijalne gubitke.

Današnje otvorenje sinagoge podsjeća nas uz ostalo na žalostan događaj, zločin rušenja sinagoge u Praškoj ulici 1942. godine. Nažalost sinagoga nije bila obnovljena ni u federalnoj Hrvatskoj u sklopu druge Jugoslavije, kada se znatan broj preostalih Židova iselio iz Zagreba i otišao u Izrael, a vjerski je život praktički zamro.

Iako dug obnove sinagoge na njezinu povijesnom mjestu nije ispunjen ovim činom – ostaje zadaća Grada Zagreba da u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i zagrebačkim židovskim zajednicama obnovi sinagogu na mjestu na kojemu je ona bila do Drugoga svjetskog rata - današnji dan znači novu stranicu u vjerskom životu mnogih zagrebačkih Židova.

Dopustite mi ovom prigodom spomenuti da Republika Hrvatska ustavno i stvarno veliku pozornost pridaje vjerskoj slobodi i pomaže rad vjerskih zajednica. Vjerski mir, dijalog i suradnju vjerskih zajednica smatramo važnom osnovom društvenoga napretka. Zato se kao ljudi dobre volje,  neovisno o svom vjerskom uvjerenju, radujemo međusobnoj suradnji vjerskih zajednica i vjernika, jer je to uvijek na korist svim hrvatskim građanima.

Stoga ovom prigodom želim spomenuti simboličnu činjenicu da je podrška uređenju ove sinagoge dana u većinski kršćanskoj sredini, a da je njezino uređenje prema židovskim propisima izvela tvrtka čiji je vlasnik gospodin Safet Burzić, koji je član Islamske zajednice. To je društvo koje želimo graditi: da svatko ima mogućnost pridonositi općem dobru i međusobnom poštovanju ljudi, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Radujemo se danas zajedno sa židovskim vjernicima, radujemo se s članovima zajednice Bet Israel, radujemo se sa svim ljudima dobre volje. Vjerujem da će otvorenje ove sinagoge uvelike pridonijeti daljem razvoju vjerskog života u zagrebačkoj židovskoj zajednici te pridonijeti afirmaciji Republike Hrvatske kao države punog ostvarenja ljudskih prava i vjerske slobode.

Dopustite mi na kraju čestitati gradskom Poglavarstvu što je izašlo u susret Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel i dodjelilo joj ovaj prostor za sinagogu kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli njezinu otvorenju.

Hvala!