29.05.2008.

Govor predsjednika Mesića na ispraćaju 1. hrvatskog kontigenta u misiju UNDOF

 

Poštovani vojnici, dočasnici, časnici,
Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,
Poštovane dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast danas prisustvovati ispraćaju satnije Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnu misiju UNDOF, i to iz dva razloga. Prvi, zato što se danas obilježava Međunarodni dan UN-ovih mirovnih snaga, i drugi zato što po prvi puta Republika Hrvatska u ovakve operacije šalje jednu kompletnu postrojbu, pješačku satniju.
I ova činjenica pokazuje kako Republika Hrvatska u zadnjih nekoliko godina povećava svoje djelovanje na području izvođenja međunarodnih mirovnih operacija, te time daje svoj doprinos u pronalaženju odgovora na sadašnje i buduće sigurnosne izazove i prijetnje, na području Europe ali i globalno.
U navedenom kontekstu treba promatrati i hrvatsko djelovanje kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, njezino buduće djelovanje na sigurnosno-obrambenom području kao članice NATO-a i Europske unije, te druge mjere za poticanje suradnje i dijaloga ne samo između država, već i između različitih civilizacijskih i kulturnih krugova.
Sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama pod vodstvom UN-a i drugih organizacija, kao i drugi načini hrvatskog angažiranja u jačanju međunarodne sigurnosti i pronalaženju odgovora na nove sigurnosne izazove i prijetnje, ne samo da je usmjereno na postizanje sigurnosti i stabilnosti kriznih područja u Europi i šire, već i na jačanje sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske.
Sigurnost je u današnjem globaliziranom svijetu nedjeljiva - događaj na jednoj strani globusa zahvaća i zemlje na drugoj strani. Povećanje proizvodnje narkotika u Afganistanu izravno jača kriminalne aktivnosti u Europi i ostatku svijeta. Prekid ili poremećaj u proizvodnji i isporuci nafte i plina u samo jednoj regiji - proizvođaču ovih energenata, dovodi do političkih i ekonomskih posljedica koje se osjećaju u cijelom svijetu.
U takvom dinamičnom sigurnosnom okruženju Republika Hrvatska se, radi vlastite sigurnosti, mora nastaviti angažirati u stabilizaciji kriznih područja u njezinu neposrednu okruženju, ali i šire. To ne radimo sami, već u suradnji sa saveznicima i partnerima koji s nama dijele iste vrijednosti i interese - a to je postizanje dugoročne stabilnosti i sigurnosti ne kroz primjenu sile, već stvaranje uvjeta za uspješnu političku, ekonomsku i socijalnu stabilizaciju i razvoj područja pogođenih ratovima, izbjegličkim krizama i drugim oblicima ugrožavanja.
Zbog toga je važna i ova misija u koju se uključuje i Republika Hrvatska. Premda ona sama ne može riješiti otvorene probleme na području Bliskog istoka, a niti joj je to cilj, ona je dio širih napora međunarodne zajednice usmjerenih ka sprječavanju obnavljanja sukoba te prema definiranju rješenja, niza sigurnosnih i drugih problema na način koji će biti prihvatljiv svim stranama na tome području.

Poštovani vojnici, dočasnici i časnici hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji UNDOF,

Pred vama je vrlo odgovorna zadaća i od vas se očekuje ispunjavanje svih obveza koje sa sobom nosi sudjelovanje u takvim vrstama operacija. Od vas tražim da sve zadaće ispunjavate odgovorno i savjesno vodeći računa da predstavljate Republiku Hrvatsku, ali istodobno i svjetsku organizaciju UN-a. Vaše djelovanje mora biti u duhu poštivanja svih vrijednosti za koje se zalažu Ujedinjeni narodi i Republika Hrvatska.
Hvala !