25.06.2008.

Govor predsjednika Republike u povodu Dana državnosti

 

Gospođe i gospodo,

dužnosnici državne i lokalne,

zakonodavne, izvršne i sudske vlasti,

Pripadnici Oružanih snaga i Policije,

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,

 

Danas kada obilježavamo Dan državnosti, podsjećamo se na 25. lipanj 1991, kada je Hrvatski sabor donio povijesnu Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Redovito ističemo činjenicu da je to jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti koji je odredio našu demokratsku budućnost.

Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je donio kada smo već bili izloženi otvorenoj agresiji, nakon na referendumu potvrđene volje hrvatskog naroda i ogromne većine hrvatskih građana za uspostavom samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

Mnogi od vas pripadnika Oružanih snaga i Policije ovu Deklaraciju dočekali ste na bojišnicama diljem Hrvatske, a mnogi su se pripremali za obranu Domovine.

Zbog toga, želim prije svega još jednom iskazati zahvalnost svima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju. Zahvaljujem svima koji su se zauzimali za uspostavu i promicanje demokracije te na bilo koji način pridonijeli razvoju moderne hrvatske države. Posebnu zahvalnost iskazujem svima koji su u obranu Republike Hrvatske uložili ono najvrijednije što su imali, svoj život.

U proteklom razdoblju od uspostave samostalnosti, prošli smo težak put uspostave, obrane i razvoja demokratske Hrvatske.

Ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti događa se u godini kada smo uspješno zakoračili u završnu fazu pregovora o našem članstvu u Europskoj uniji. Od prvoga dana svoga prvog mandata isticao sam da je to strateški cilj hrvatske politike. Među razlozima ističem tri:

prvo, hrvatski je narod u punoj mjeri dio Europe, u čijem je razvoju dao prepoznatljiv doprinos;

drugo, Europska unija izraz je prirodne težnje europskih država i naroda za jedinstvom, iz čega Hrvatska ne može biti isključena;

i treće, članstvo u Europskoj uniji omogućit će Hrvatskoj da svoj opći razvoj uskladi s europskim razvojnim standardima i nastojanjima, otvarajući bolje razvojne mogućnosti.

Unatoč problemima u vezi s prihvaćanjem Lisabonskog ugovora, dopustite mi izraziti očekivanje da će se željeni ritam pregovora o našem članstvu održati s obje strane. Republika Hrvatska s povjerenjem se oslanja na uvjerenje čelnih ljudi Europske unije da spomenuti problem neće otežati pristupne pregovore i što skoriji ulazak Hrvatske u njezino članstvo.

Dopustite mi također kao ustrajnom zagovorniku hrvatskoga članstva u Uniji podsjetiti u ovom trenutku i na to da su pregovori ispit za naš demokratski sustav i političku kulturu, za našu narodnu samosvijest i sposobnost da kreativno planiramo vlastiti razvoj i čuvamo vitalne nacionalne interese.

Drugi naš međunarodni cilj je NATO-savez. Tu smo načinili velik korak dobivanjem pozivnice za članstvo.

To je, uz ostalo, doprinos našoj afirmaciji kao zemlje koja se zauzima za međunarodnu sigurnost i mir, što potvrđujemo i kao zemlja sudionica više međunarodnih mirovnih misija. Podsjećam na to da smo kao nestalna članica Vijeća sigurnosti dobili povjerenje većine država sa svih kontinenata i da to povjerenje treba opravdati.

Uz to, standardi NATO-saveza nalažu nam, s jedne strane, modernizaciju i optimalizaciju obrambenog sustava, dok, s druge strane, pred nama stoji vrlo važna zadaća da pojačano djelujemo na motivaciji za vojni poziv kroz jasno prepoznatljive pogodnosti.

Iako je nastavljen proces demokratizacije društva i izgradnje demokratskih institucija, još uvijek smo suočeni s brojnim izazovima i problemima.

Zbog toga su i pokrenute brojne reforme, od reforme pravosuđa, državne uprave i obrazovanja do intenziviranja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Iako smo svjedoci određenih rezultata u ovim reformama, još uvijek ne možemo u potpunosti biti zadovoljani postignutim, kao što to nije i većina naših građana.

I ovom prilikom ću ponoviti – zakoni su jedno! Njih treba donositi. Ali, oni su prazan okvir ako ih se ne poštuje i ne primjenjuje. Isto tako, zakoni moraju biti pravedni i moralni, utemeljeni na društvenim vrijednostima: radu, poštenju, toleranciji i solidarnosti.

Polazeći od životnih interesa naših građana, danas u prvi plan dolaze pitanja gospodarskog razvoja i rješavanja problema nezaposlenosti, s čim je povezan rast standarda i socijalna sigurnost građana. Zbog toga, Hrvatska i može i mora ostvariti više stope ekonomskog razvoja od onih koje ostvaruje.

Često ističem da moramo ostvariti takav rast i razvoj koji će potaknuti novo zapošljavanje i izvoz jer su to dva strateška cilja koja trajno zagovaram. Isto tako moramo sačuvati i ”hrvatsku socijalnu državu”, iako u uvjetima ekonomske globalizacije to neće biti jednostavno.

Kroz ekonomske i socijalne, posebice poreznu reformu potrebno je osigurati pravedniju raspodjelu nacionalnog bogatstva Hrvatske. Smatram da se siromaštvo se ne smije tolerirati jer ekonomski rast ima i moralnu i humanu dimenziju.

Zbog toga se zalažem za široko društveno suglasje o potrebi političkih, ekonomskih i socijalnih reformi koje će osnažiti naše europske perspektivi i omogućiti višu razinu životnog standarda svim našim građanima.

Na kraju, još jednom sve vas srdačno pozdravljam i čestitam vam Dan državnosti!

Živjeli!