23.10.2008.

Govor predsjednika Mesića na otvaranju novih prostorija UN-a

 

Gospođe i gospodo,
Državni dužnosnici i članovi diplomatskoga zbora,
Cijenjeni uzvanici,

I ove smo se godine okupili kako bismo proslavili Dan Ujedinjenih naroda. Dolazak na proslavu rođendana Svjetske organizacije u mojem rasporedu zauzima posebno mjesto. Ne smatram to niti samo još jednom u nizu svojih obveza, niti tek još jednom prilikom da se susretnem sa članovima diplomatskog zbora i predstavnicima nevladinog sektora.
Ovo naše okupljanje jest s jedne strane skroman i simboličan događaj, ali je u isto vrijeme i znakovita gesta kojom izražavamo našu jasnu i čvrstu potporu organizaciji Ujedinjenih naroda i vrijednostima na kojima ona počiva i koje svojim radom promovira.
Ove godine proslava Dana Ujedinjenih naroda ima i važnu, da tako kažem, lokalnu - hrvatsku dimenziju. Otvaramo novi, zajednički dom svih UN-ovih agencija u Hrvatskoj. Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja provodi u djelo inicijativu za smještanje svih UN-ovih agencija pod jedan krov. Smatram to, između ostaloga, i dokazom zrelosti naše zemlje i znakom napretka što ga je ona prešla - od razdoblja rata u kojem su nam Ujedinjeni narodi pomagali uspostaviti mir do onoga danas u kojem je Hrvatska članica Vijeća sigurnosti i zemlja u kojoj se uspješno provode inovacije u funkcioniranju svjetske organizacije.
A sada mi dopustite da napravim svojevrstan misaoni skok, da s ove naše lokalne razine pokušam povući paralelu s onom globalnom. U ovoj maloj reformi organizacije UN-a u jednoj zemlji, želim vidjeti simbol onoga što je potrebno i moguće - reforme sistema Ujedinjenih naroda kao takvoga. Potpuno je jasno da ustroj svjetske organizacije odražava jedno vrijeme koje je već dobrano iza nas, te da on nije prilagođen modernim izazovima koje donose globalizirani svijet i ništa manje globalizirane prijetnje miru i stabilnosti. Već predugo se razgovara o modalitetima reforme, o kvotama, zastupljenostima i vetima.
Krajnje je vrijeme je da suština stvari prevlada nad formom, da dugoročna vizija prevlada nad kratkoročnim kalkulacijama, da zajedničko dobro prevlada nad partikularnim interesima. Ti su izazovi sve prije nego jednostavni. A vrijeme nam neumoljivo i nepovratno istječe.
Nažalost, ovih dana – htio to netko priznati, ili ne - suočeni smo sa situacijom koja pokazuje kako nije samo svjetska organizacija ta kojoj je potrebna reforma. Ne, cijeli međunarodni sustav, takav kakvoga ga poznajemo, potresa prava i duboka institucionalna kriza.
Kao što sam često posljednjih godina upozoravao, model neoliberalnog kapitalizma kojega pokreće uski interes za profitom po svaku cijenu, a koji istovremeno u potpunosti zanemaruje elementarnu socijalnu pravdu, ne samo da je pogrešan, pa i štetan - iz ljudskih i moralnih razloga – nego je naprosto prevladan. Takav model, to je ovih dana napokon trebalo postati jasno svima, pa i njegovim najzagriženijim sljedbenicima – odlazi u prošlost.
Potrebna nam je smiona i sveobuhvatna reforma financijskog sustava i uspostava novih institucija koje će brinuti za održiv gospodarski razvoj i globalni napredak, ali koje će iznad svega za cilj imati socijalnu pravdu i brigu za sve slojeve društva.
Uvjeren sam da su sve krize koje danas pogađaju međunarodnu zajednicu – od krize hrane i energenata, preko krize financijskog sustava i međunarodnih institucija, pa sve do klimatskih promjena i njihovih pogubnih posljedica, povezane jednim jedinim pravim uzrokom – a to je kronični manjak globalne solidarnosti.
Hrvatsko predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u prosincu ove godine bit će označeno upravo željom za obnavljanjem globalne solidarnosti na svim razinama i u svim pitanjima – od sigurnosnih do gospodarskih i klimatskih.
Hrvatska će i dalje – makar to ponekada nekima i nije drago čuti - pozivati na svijet suradnje i zajedništva, dijaloga i pregovora, na svijet u kojemu će se jednako čuti glas velikih i malih, na svijet socijalne osjetljivosti i brige za drugoga - jednom riječju, na svijet zasnovan na humanosti, solidarnosti i pravdi.
Ujedinjeni narodi u tom svijetu imaju i moraju imati središnju, nezamjenjivu i nezaobilaznu ulogu. I o tome rasprave ne može biti! Makar suočena i s vlastitim problemima i mada zaokupljena unutarnjopolitičkim reformama, Hrvatska će nastaviti davati svoj doprinos postizanju takvog globalnog poretka.
Zato mi je drago što je dio današnje proslave posvećen upravo onim hrvatskim građanima koji su i sami aktivni sudionici agencija i misija Ujedinjenih naroda, koji su svoje karijere, pa i živote, posvetili upravo provođenju plemenitih ciljeva Svjetske organizacije. Republika Hrvatska s razlogom je ponosna na njih.
Našim prijateljima iz agencija UN-a želim da se u svojim novim radnim prostorijama, pod zajedničkim krovom, osjećaju ugodno. Neka u njima nastave kvalitetno i predano raditi na dobrobit svih nas i cijele međunarodne zajednice.
Hvala!