20.06.2009.

Govor predsjednika Mesića na otvaranju Hrvatsko-kineskog gopodarskog foruma

 

Uvaženi gosti i uzvanici,
dragi kineski prijatelji,
gospođe i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo što zajedno s predsjednikom Narodne Republike Kine mogu biti nazočan pri otvaranju Hrvatsko-kineskog gospodarskoga foruma, prateće – ali itekako važne - manifestacije uz prvi službeni posjet jednoga kineskoga predsjednika Republici Hrvatskoj.
Koliko značenje i moj visoki gost i ja pridajemo ovome forumu i cijelome kompleksu hrvatsko-kineskih gospodarskih odnosa, najbolje se vidi i iz činjenice da otvaranju foruma prisustvujemo i prije službenih razgovora u Uredu predsjednika. No, zapravo mi se čini da u tome ima logike. Mi ćemo, s političke strane, dati poticaj gospodarstvenicima, a zatim ćemo prepustiti Forum njima i njihovim konkretnim razgovorima.
Time smo smjestili u pravi kontekst važnu komponentu naših bilateralnih odnosa. O ostalima, kao i o stanju u regiji, te međunarodnim temama razgovarat ćemo nakon toga.
Neću duljiti, niti imam namjeru vama, gospodarstvenicima, govoriti o stvarima koje vi znate bolje od mene. Podsjetit ću samo na neke ključne elemente iz područja naših gospodarskih odnosa. Trgovinska, odnosno robna razmjena, gledano iz godine u godinu, u stalnome je porastu, rastu i naš uvoz iz Kine, i naš izvoz u Kinu, ali osnovni odnos – mislim na izričiti debalans na našu štetu – ne mijenja se.
Ne očekujem, naravno, da bismo mi sada mogli našim izvozom preplaviti Kinu i takvo stanje dramatično i naglo promijeniti. Uvjeren sam, međutim, da s malo više ambicije, malo više ustrajnosti i malo više vizije možemo unijeti promjene u postojeću uvozno-izvoznu strukturu i debalans barem početi smanjivati. I pozivam naše gospodarstvenike da na tome rade.
Znam da s kineske strane postoji interes za investiranje u Hrvatskoj. Smatram da se prema tome interesu moramo krajnje pozitivno postaviti, jer riječ je o nečemu od čega koristi mogu imati obje strane. Na vama je, a pri tome mislim i na hrvatsku, i na kinesku stranu, da utvrdite područja u kojima bi takve investicije bile dobrodošle i moguće.
Spomenut ću jedan primjer: izgradnja nove zagrebačke zračne luke. I dodat ću još jedan: izgradnja luke Ploče. I to je sve što ja na tu temu želim i mogu reći.
Naravno, da mogućnosti za suradnju postoje na mnogim područjima, od turizma i poljoprivrede, preko transfera znanja, pa do izgradnje infrastrukture, i to ne samo na razini velikih tvrtki, nego i srednjih i manjih poduzeća. Da biste to konkretizirali i utvrdili u kojoj je mjeri moguće i što treba učiniti da bi postalo moguće, zato ste danas ovdje.
Živimo u vremenu globalne gospodarske krize, recesije. Osjećamo je i mi u Hrvatskoj, i naši prijatelji u Kini. Zašto ne bismo razmijenili spoznaje i iskustva i o tome? Mene je privukao podatak da Kina izdvaja golemu svotu za prevladavanje negativnih učinaka svjetske krize, s time da će dio te svote biti uložen u dalji razvoj infrastrukture, a drugi dio – i to je upravo ono što je privuklo moju pozornost – u dalji razvoj društvenih djelatnosti, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i druge.
S obzirom na našu trenutnu situaciju u kontekstu pristupnih pregovora s Evropskom unijom, mislim da nam može biti zanimljivo i kinesko saznanje da onaj financijski i bankarski sustav koji je relativno manje integriran u svjetski sustav, i manje trpi od utjecaja iz vana – negativnih, naravno. Ovo, siguran sam, ne trebam posebno komentirati.
Pravni okvir za razvijanje i nadograđivanje bilateralnih odnosa, pa tako i gospodarskih, praktično postoji. Nadopunit ćemo ga ovom prilikom još i Ugovorom o zračnome prometu i Ugovorom o gospodarskoj suradnji, kao i Planom suradnje između Ministarstava zdravstva dviju zemalja.
Naša orijentiranost na Evropu i mjere štednje koje jesu nužne, ne smiju ni u kojem slučaju biti prepreka daljem razvijanju svestranih odnosa s Narodnom Republikom Kinom. Odnosi između dviju zemalja koji su promaknuti na razinu „partnerstva u općoj suradnju“ ne smiju takvi ostati samo po imenu.
Zato, kako se to lijepo kaže, sada – znatno više nego u prethodnome razdoblju - moramo prijeći s riječi na djela. Vi, gospodarstvenici, vi ste na potezu. Na nama, političarima, je da vam pomognemo. Konkretno to, uz ostalo, znači i da radimo na liberaliziranju viznoga režima koji je jedna od najvećih prepreka u boljem komuniciranju s izvanevropskim zemljama.
Želim Hrvatsko-kineskome gospodarskom forumu uspješan rad!