09.08.2009. - Sinj

Govor Predsjednika Republike na 294. Sinjskoj alci

 

Poštovani građanke i građani Sinja i Cetinske krajine,
Članovi Viteškog alkarskog društva,
Uvaženi predstavnici tijela državne vlasti,
Poštovani gosti i uzvanici,
Gospođe i gospodo!

Želim na početku izraziti zadovoljstvo što sam danas nazočan na ovogodišnjoj 294. Sinjskoj alci kao pokrovitelj i ovogodišnjih alkarskih svečanosti.
Srdačno zahvaljujem Viteškom alkarskom društvu na pozivu i pozdravljam sve okupljene na ovome drevnom alkarskom trkalištu, a posebno pozdravljam alkare i njihove momke, sudionike današnjeg viteškog nadmetanja.
Pokroviteljstvom i ovogodišnje 294. Alke i dolaskom na alkarske svečanosti želim odati priznanje gradu Sinju, kao i Viteškom alkarskom društvu, koji su otvoriti novu stranicu i početi ispisivati novo poglavlje u bogatoj alkarskoj povijesti.
Alka je za svakog stanovnika Sinja i Cetinske krajine od uvijek bila ne samo viteško nadmetanje, nego i simbol junaštva i slobodarstva koji i danas afirmiraju hrvatsku kulturu i tradiciju.
Alkarsko nadmetanje kojem danas nazočimo u spomen na davnu pobjedu nad Turskom vojskom 1715. godine, simbolizira slobodarski duh Sinja i Cetinske krajine, ali i čitave Hrvatske. Borba za slobodu, bez obzira na okolnosti, karakterizirala je sve naraštaje hrvatskog naroda.
Kao što su sinjski vitezovi prije 294 godine u neravnopravnoj borbi pobjedili daleko nadmoćniju tursku vojnu silu, tako su i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu pobjedili daleko nadmoćnijeg agresora.
Slobodarski duh ovoga kraja potvrdili smo i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, a danas ga potvrđujemo gradeći slobodnu, europsku i demokratsku Hrvatsku.
Sinjska alka nije praznik samo vas Sinjanki i Sinjana koji čuvate sjećanje na hrabre sinjske vitezove. To je praznik i svih građana hrvatske te naših inozemnih gostiju koji poštuju hrabrost, odricanje i žrtve za pravdu i slobodu.
Drage Sinjanke i Sinjani, i prije dvije godine sam vam zahvalio što ste jedini u Hrvatskoj i rijetki u Europi i svijetu stoljećima čuvali i sačuvali ovo viteško nadmetanje. Danas je ono dio hrvatske kulturne baštine, a u buduće kao nematerijalni spomenik kulture, treba posati i dio europske i svjetske kulturne baštine.
Nakon što smo se izborili za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku, stalno se nalazimo pred novim izazovima na unutarnjem i međunarodnom planu.
Zalaganje za svjetski mir i sigurnost, u sve nesigurnijem svijetu, naš je stalni priporitet. Zbog toga, ovdje posebno želim naglasiti da smo u ovoj godini primljeni u punopravno članstvo NATO-saveza.
To je potvrda naših višegodišnjih nastojanja da izgrađujemo demokratsko društvo i dajemo svoj doprinos regionalnoj i globalnoj izgradnji mira i sigurnosti. To je prepoznato od NATO-saveznica, ali i velikog broja zemalja u svijetu, što je došlo do izražaja i u našem izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Moram međutim u ovoj prigodi ustvrditi da je u našim pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, što je također naš strateški vanjskopolitički cilj, došlo do zastoja. Uzrok tomu je slovenska blokada nekih pregovaračkih poglavlja. Želim i ovom prigodom ponoviti, da Republika Hrvatska želi na temelju međunarodnog prava te u europskom i dobrosusjedskom duhu, riješiti sporno granično pitanje s Republikom Slovenijom.
U cilju međunarodne afirmacije Hrvatske i idućih godina moramo realno prosuđivati međunarodne odnose u kojima naša zemlja sudjeluje, slijediti načela i aktivnost Ujedinjenih naroda te usklađivati svoje političke poteze s politikom Europske unije i NATO-a.
Istodobno, Hrvatska treba održavati sadašnje vrlo dobre odnose, kako s vodećim zemljama svijeta, tako i s onima u razvoju, te ih i dalje unapređivati, vodeći računa ne samo o političkim nego i gospodarskim interesima.
Ove godine suočili smo se i s ozbiljnom gospodarskom krizom koja se osjeća svuda u svijetu, a sve više i kod nas. Velika zaduženost, pad industrijske proizvodnje i nacionalnog proizvoda, povećanje unutarnje nelikvidnosti, ugrožena radna mjesta – sve je to i naša realnost.
Uzroci krize su kompleksni – moralni, politički i ekonomski – ali sada se traži brza i osmišljena reakcija svih nas, a prije svega Vlade, koja usmjerava ekonomsku politiku. Sada je važno prije svega socijalno zaštititi hrvatske građane i osigurati vitalnost svih društvenih funkcija, posebice zdravstva, školstva, policije i pravosuđa te tijela lokalne i regionalne samouprave.
Daleko od toga da bi tko tražio socijalnu uravnilovku, ali nije prihvatljivo niti je dugoročno održiv vrlo osjetan trend da manji dio stanovništva postaje sve bogatiji, a veći dio sve siromašniji.
Tomu su razlog mnogi uzroci: siva ekonomija, korupcija, potplaćivanje ili neplaćanje radnika, neplaćanje poreza i manjkav porezni sustav, netransparentna privatizacija, gospodarski kriminal i drugi elementi tzv. divljeg kapitalizma.
Ako je glavni izvor materijalnih i duhovnih dobara i društvenoga napretka čovjek, onda se mora raditi na tome da ljudski rad bude cijenjen i potreban, a špekulacija, prijevara i svaka druga zlouporaba tuđega rada onemogućeni i osuđeni.
Hrvatska ima potencijale i ljudske i materijalne da prevlada sadašnju krizu. To je pitanje našeg dostojanstva kao države. To je pitanje smisla slobode koju smo teško ostvarili. Politika koja će raditi na tome danas je stoga naša prva i zajednička zadaća.
Vjerujem da dijelim i vaše zadovoljstvo što je i ovogodišnja 294. Sinjska alka ispunila očekivanja – da su se alkari viteški nadmetati i da su pobjedili najbolji.
Čestitam slavodobitniku 294. Sinjske alke! Živjeli!