29.09.2009.

Govor predsjednika Mesića u prigodi Dana policije

 

Gospođe i gospodo,
Pripadnice i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova,
Poštovane policajke i policajci,

Dozvolite da vam na početku čestitam blagdan Svetog Mihovila - Dan hrvatske policije.
Svijet se danas suočava s novim sigurnosnim izazovima. Globalni terorizam, prirodne katastrofe, organizirani kriminal, korupcija samo su neka od ugrožavanja koja nadilaze nacionalne granice. Sigurnost postaje sve važniji resurs, a za njeno postizanje potrebno je djelovanje mnogih državnih službi, ali i uspostavljanje sve intenzivnije suradnje među državama.
U postizanju sigurnosti, zaštita ljudi i njihove imovine ima prvorazrednu važnost. Budući da je to temeljna zadaća policije, vaša uloga u postizanju sigurnosti je presudna. Zbog toga, naši građani stanje sigurnosti doživljavaju prvenstveno promatrajući djelovanje policije.
Često se postavlja pitanje, kakvo je stanje sigurnosti?
Sagledavajući ga iz današnje perspektive, možemo ga ocjeniti zadovoljavajućim, odnosno boljim nego prije nekoliko mjeseci.
No, ne treba zanemariti i ocjene značajnog broja naših građana koji su kritičniji, prvenstveno zbog toga što se iz nekog razloga ne osjećaju sigurnima.
Na žalost, često svjedočimo događajima koji ih učvršćuju u njihovom uvjerenju. Učestale oružane pljačke, nasilje na sportskim natjecanjima, organizirani kriminal i korupcija, produbljavanje ekonomske krize i porast siromaštva.
Sve to utječe da se naši građani ne osjećaju dovoljno sigurnima. Vaša i naša je zadaća da to promjenimo. Državne intitucije, posebno policija, trebaju učiniti još više na podizanju razine sigurnosti i zaštiti građana i njihove imovine. Vjerujem da smo u postizanju toga cilja na dobrom putu, što pokazuje i vaša sve bolja tehnička i tehnološka opremljenost i uvježbanost.
Prihvaćajući europske standarde i surađujući s europskim, posebno susjednim zemljama u području sigurnosti, možemo bitno poboljšati postojeće stanje.
Prethodnih nekoliko mjeseci svjedočimo sve učinkovitijem radu svih službi unutar policije, posebno u otkrivanju teških kaznenih djela. Sve to utječe i još će više utjecati na podizanje razine sigurnosti svih naših građana, a jednako tako i svih posjetitelja i gostiju u Republici Hrvatskoj.
Percepcija Hrvatske kao sigurne zemlje, bila je važna pretpostavka za ipak uspješnu, netom završenu turističku sezonu.
Poštovane policajke i policajci!
Na vama je da svojom stručnošću, znanjem i požrtvovnošću i nadalje budete dostojni čuvari sigurnosti svakih građana i jamci sigurnosti ustavnog poretka naše zemlje.
Svima vama od srca čestitam vaš dan – Dan policije kojega slavite na blagdan vašeg zaštitnika Svetog Mihovila.
U obavljanju vaših svakodnevnih dužnosti koje su vezane uz mnoga odricanja i opasnosti, želim vam puno uspjeha i osobne sigurnosti.
Hvala vam i živjeli!