11.12.2009.

Govor predsjednika Mesića na proslavi 18. godišnjice HRZ i PZO 

 

Poštovani pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, poštovani uzvanici, gospođe i gospodo,

Prije svega želim svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane čestitati vaš Dan.
Ovogodišnja proslava Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane događa se uoči obilježavanja jednog od značajnijih događaja u hrvatskoj povijesti.
Iako je vezan uz civilno zrakoplovstvo, ne mogu da ga danas ne spomenem.
Naime, iduće godine obilježit će se 100-ta obljetnica prvog leta avionom koji je konstruirao i izradio Slavoljub Eduard Penkala. Avionom je prvi u Zagrebu i Hrvatskoj poletio pilot Dragutin Novak.
Sama ta činjenica govori o shvaćanju potrebe izgradnje letjelica i savladavanju letenja kao preduvjeta očuvanja zračnog prostora, a time i suvereniteta jedne zemlje.
Ovaj neprekinuti slijed hrvatskog zrakoplovstva u turbulentnim ratnim i mirnodopskim okolnostima pokazatelj je značaja koje je zrakoplovstvo na ovim prostorima imalo nekad, a zadržalo ga je i danas.
Današnja, 18. godišnjica obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, stvorenog tijekom Domovinskog rata, događa se također u jednoj važnoj godini. Godini u kojoj je Republika Hrvatska primljena u punopravno članstvo NATO - saveza.
Zbog čega ističem tu poznatu činjenicu?
Ulazak u NATO- savez za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, kao i za Oružane snage u cjelini, s jedne je strane priznanje dosadašnjim rezultatima i uspjehu u njihovom razvoju. S druge strane, već samo članstvo u NATO-savezu postavlja pred zračne snage cijeli niz izazova koji će se nažalost događati u znatno nepovoljnijoj ekonomskoj situaciji nego što je to bio slučaj u prošlosti.
Međutim, ekonomska situacija u Republici Hrvatskoj ne smije biti opravdanje za neispunjavanje obveza unutar Saveza. Time bi se doveo u pitanje kredibilitet Republike Hrvatske i njen položaj, ne samo u NATO-savezu, nego i u pregovorima koje vodimo za članstvo u Europskoj uniji. A to nikako ne želimo. Stoga u novonastaloj situaciji treba jasno odrediti prioritete.
Zbog nedostatka financijskih sredstava provođenje tehnološke modernizacije ne može biti apsolutni prioritet, iako se ni ona ne smije u potpunosti zanemariti. Ako ne možemo odmah nabaviti moderno naoružanje i opremu, moramo stvoriti uvjete da u kratkom vremenu nastavimo s odgođenim projektima.
To u isto vrijeme znači da se naglasak mora staviti na definiranje i usvajanje modernog sustava edukacije i obuke, na plansko upravljanje osobljem i karijerama pripadnika Oružanih snaga u cjelini, pa tako i pripadnika zrakoplovstva.
Svjesni smo činjenice da su ratovanje i očuvanje mira postale visokotehnološke djelatnosti. Bez obzira na tu činjenicu ključ uspjeha i dalje ostaje čovjek.
Ali uz ljudski faktor potrebno je održati postojeću infrastrukturu i usvojiti, primjenjivati ali i uključiti se u razvoj novih obrambenih koncepata.
Znam da mnogi danas očekuju da iznesem stav o borbenim zrakoplovima.
Bit ću jasan. To je jedna od budućih zadaća zračnih snaga. Sve dok ekonomski sustav zemlje ne bude zasnovan na proizvodnji i izvozu, i ne postane dugoročno održiv, naglasak treba biti na povoljnijim rješenjima. Rješenjima koja mogu omogućiti ispunjenje zadaća potrebnih za očuvanje resursa, te istovremeno omogućiti uvježbavanje i obuku pilota i drugih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane za prelazak na buduće kompleksnije sustave.
Dakle, održimo i u okviru mogućnosti stvarajmo nove koncepte i infrastrukturu koje ćemo iskoristiti u budućnosti, kako za sebe, tako i za naše saveznike.
Jer članstvom u NATO-savezu povećavaju se i naše međunarodne obveze. Na prvom mjestu, to su operacije Saveza u kojima će Republika Hrvatska znatno intenzivnije sudjelovati. I kao što sam već mnogo puta naglasio, NATO-savez nije samo vojna već i politička organizacija. I o tome moramo voditi računa jer u našem okruženju situacija nije stabilna. U okviru Saveza započela je akcija usmjerena na primanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-saveza. To je i hrvatski strateški interes. U tom procesu Hrvatska mora nastojati biti poveznicom između ostalih zemalja regije i euroatlantskih integracija. Pri tome treba naglasiti poseban značaj članstva u Savezu za Bosnu i Hercegovinu kao pretpostavke njezine održivosti.
Ova zadaća tražiti će i intenziviranje napora na području obrambene suradnje. To znači da će Oružane snage u cjelini, te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kao grana Oružanih snaga, morati aktivno djelovati u ostvarivanju tog savezničkog cilja. Obaveza je to uostalom Republike Hrvatske kao članice NATO-saveza.
Angažiranje zračnih snaga, kao što je slanje helikoptera na Kosovo, jedna je od mogućnosti, ali naravno postoje i druge.
Na primjer, Republika Hrvatska bi zajedno sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom mogla uz potporu NATO-a i pojedinih članica Saveza organizirati misije zajedničkog nadzora zračnog prostora iznad sve tri zemlje. Bio bi to znakovit primjer uspješne suradnje.
Ali bez obzira na narasle međunarodne obaveze, ne smiju se zaboraviti ni zadaće zrakoplovstva kod kuće. Protupožarno djelovanje, medicinska evakuacija, participiranje u djelovanju Obalne straže, traganje i spašavanje te drugi oblici potpore civilnim strukturama, zadaće su koje se ne smiju zanemariti. Niz ovih zadaća dodatno će se intenzivirati kada Republika Hrvatska konačno bude organizirala nacionalni sustav upravljanja krizama.
Navedeno pokazuje kako je pred Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom cijeli niz izazovnih zadaća u budućem djelovanju u zemlji i izvan nje.
I još nešto želim naglasiti danas. Pred svima vama stoji obveza definiranja načina djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, što znači i donošenje nove Vojne strategije, konačno definiranje vojne doktrine, te jasno definiranje stavova potrebnih za razvoj cjelokupnog sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.
Poštovani pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, U prigodi današnje obljetnice neki od vas su promaknuti, nagrađeni i pohvaljeni. Svima vama upućujem iskrene čestitke.
Neka vas dosadašnji uspjesi bodre na nova postignuća. Neka spomen na one koji su svoje živote utkali u hrvatsko zrakoplovstvo i protuzračnu obranu ostane trajan.
Želim vam ispunjenje svih postavljenih ciljeva, te još mnogo osobnih i profesionalnih uspjeha.
Hvala!