Zadar, 03.04.2015.

Posjeta bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i kineske veleposlanice Deng Ying gradu Zadru

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj NJ. E. Deng Ying u pratnji kineskih gospodarstvenika sastali su se sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i njegovim suradnicima. Tema sastanka bila je mogućnost kineskog ulaganja u Zadar i zadarsko područje. Razgovaralo se o mogućim investicijama i ulaganjima u zadarsko područje, a gradonačelnik Kalmeta je predstavio kapacitete i projekte Zadra.
"Govorili smo o Gospodarskoj zoni Crno, Luci Gaženica, Sportskom centru Višnjik te projektu Vrata Zadra" – rekao je gradonačelnik Kalmeta dodajući kako su najveći interes Kineski gospodarstvenici pokazali za Gospodarsku zonu Crno i Sportski centar Višnjik gdje bio se eventualno gradio hotel, ali i za projekt Vrata Zadra. "Ovo je važan sastanak koji će otvoriti mogućnosti i drugim kineskim gospodarstvenicima koji će doći u Zadar" – rekao je gradonačelnik Kalmeta koji je istaknuo zadovoljstvo odrađenim sastankom.
Veleposlanica Kine Deng Ying izrazila je zadovoljstvo održanim sastankom te istaknula kako su je lokacija i planovi razvoja Zadra oduševili. "Imamo puno prostora za suradnju, a gospodarstvenici koji su došli sa mnom već su izrazili interes za nekim od projekata" – rekla je veleposlanica Ying te najavila nove posjete kineskih gospodarstvenika u Zadar i Hrvatsku. Pozvala je predstavnike Zadra na veliki poduzetnički sajam i Kinu u lipnju. 
Bivši predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je kako mu je drago da je došlo do susreta, jer time pokazuje interes za ulaganja u ovaj dio Europe. "Kina je najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu i dobro je da njihovu poduzetnici iskazuju interes za Zadar i Hrvatsku" – rekao je Mesić koji je zahvalio i veleposlanici Deng Ying i gradonačelniku Kalmeti za kojega je rekao kako je s njim uvijek jako dobro surađivao.