Sućut predsjedniku HAZU, Zvonku Kusiću, u povodu smrti akademika Vladimira Iblera

Poštovani gospodine Predsjedniče,

          U povodu smrti akademika Vladimira Iblera izražavam Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svoje iskreno suosjećanje.

          Akademija je izgubila svojega najstarijega člana, a hrvatska pravna znanosti jednoga od najboljih, ako ne i najboljega poznavatelja problematike međunarodnoga prava. Upravo na tome području akademik Ibler ostavio je trajno nasljeđe u vidu značajnih stručnih i znanstvenih radova iz kojih će učiti i generacije budućih pravnika, baš kao što su učili i njihovi prethodnici.

          Praktično do kraja dugog i bogatog života akademik Vladimir Ibler bio je aktivan, još prije nekoliko godina sudjelovao je u naporima da se razriješi hrvatsko-slovenski granični spor, pratio je i svoju užu struku - međunarodno pravo - ali sa sve većom zabrinutošću i zbivanja u svijetu u kojemu je međunarodno pravo sve manje značilo.

          Odlaskom akademika Iblera hrvatska pravna znanost gubi stručnjaka kojega će biti teško nadoknaditi, a njegov će se nestanak osjetiti i u međunarodnim krugovima u kojima je bio iznimno cijenjen. Što se mene osobno tiče, njegovom smrću nestao je još jedan iz plejade vrsnih profesora zagrebačkoga Pravnog fakulteta koji su uvodili u osnove prava moju generaciju i još mnoge što su slijedile.

Uz izraze poštovanja

U Zagrebu, 1. svibnja 2015.                                   Stjepan Mesić